„Dacă este adevărat ceea ce a relatat astăzi mass-media despre lipsa instrumentelor fundamentale pentru îngrijirea bolnavilor și ocuparea totală a paturilor din spitale, riscăm ca la Palermo și în întreaga Sicilie să ne îndreptăm către un masacru anunțat”, scrie primarul Leoluca Orlando într-o scrisoare adresată premierului Giuseppe Conte și președintelui regiunii, Nello Musumeci, potrivit agenției italiene ANSA, preluată de Rador.

Doctori ItaliaFoto: Profimedia Images

„Dacă este adevărat că lipsește oxigenul în sălile de urgență și că secțiile de spital au început să aleagă între „ce pacienți să încerce să salveze și pe care nu”, atunci se prefigurează adevărate scenarii de „medicină de război” care, în pofida rezultatelor și indiferent de cât de mare ar fi angajamentul lucrătorilor din domeniul medical, vor aduce totuși o listă lungă de dolii și tragedii umane și sociale”.

"Guvernul național, în baza criteriilor științifice, a considerat că instituțiile noastre de sănătate nu ar fi echipate în mod adecvat pentru a susţine creșterea progresivă a infectărilor. Suntem în zona portocalie, deoarece sistemul nostru de sănătate ar putea să nu reziste la impactul altor spitalizări Covid, punând în pericol viața multor oameni”, a avertizat Orlando într-un video postat pe pagina de Facebook.

"Sunt uimit de declarațiile false și înșelătoare ale primarului Orlando, care este evident, dezinformat. Aşa cum știe, din moment ce participă zilnic la întâlnirile cu mine, cu prefectul și cu reprezentanţii ASP, situația paturilor din Palermo este într-adevăr o provocare pe care o înfruntăm în manieră adecvată.

La fel de neîntemeiată este şi știrea potrivit căreia spitalele din Palermo ar duce lipsă de oxigen, acesta fiind disponibil în toate secţiile spitalului, în toate ambulanțele și pentru pacienții de acasă", spune agenţiei ANSA comisarul pentru situația de urgență Covid din Palermo, Renato Costa. "În întreaga lume și în fiecare regiune a Italiei, asistăm în aceste ore la creșterea infecțiilor, a spitalizărilor și la răspândirea epidemiei. În aceste momente ar trebui să existe o răspundere largă și nu polemici. Dacă Ministerul Sănătăţii va dori să trimită nu unul, ci o sută de inspectori în Sicilia, eu voi fi cel mai fericit om. Chiar sper că se va întâmpla acest lucru”, a declarat consilierul regional pentru sănătate Ruggero Razza, răspunzând la acuzațiile privind situația de urgență Covid din Sicilia.