Slovacia a lansat sâmbătă a doua rundă de testare la nivel național pentru depistarea coronavirusului, după un prim val de teste care a dezvăluit că

Coronavirus SlovaciaFoto: JOE KLAMAR / AFP / Profimedia

peste 1% din cei 3,6 milioane de oameni testați sunt pozitivi, relatează AFP.

"Avem literalmente o armă atomică împotriva Covid-19", a declarat vineri premierul Igor Matovic reporterilor, laudând participarea ridicată la teste săptămâna trecută.

"Cred că dacă ajungem la o participare de două milioane, ne putem felicita cu toții", a spus Matovic.

Testele antigen dau rezultate rapide - uneori în câteva minute -, dar nu sunt considerate la fel de fiabile ca testele PCR, unde tampoanele nazale trebuie trimise la un laborator pentru analiză.

Weekendul trecut, au fost efectuate teste antigen asupra a 3,62 milioane de persoane - dintre care 38.359 persoane, sau 1,06%, au dat rezultate pozitive - în această țară de 5,4 milioane de locuitori, membră a UE.

Sâmbătă, screening-ul are loc în 45 din cele 79 de districte din Slovacia cu cel mai mare procent de cazuri pozitive.

Peste 2.700 de stații de screening sunt deschise între 8 a.m. și 8 p.m. ora locală.

"Situația cu privire la noul coronavirus se îmbunătățește în Slovacia", a declarat vineri ministrul Sănătății Marek Krajci, subliniind efectul pozitiv al mobilității reduse.

Slovacia a declarat starea de urgență pe 1 octombrie pentru 45 de zile. Guvernul a adoptat ulterior o carantină, care urmează să fie prelungită până pe 14 noiembrie.

Citește și:

Iohannis, despre testarea în masă din Slovacia: E singura țară care și-a propus un asemenea demers. Experții nu sunt convinși că aduce un rezultat palpabil