Guvernul britanic a lansat vineri un nou programe de testare masivă și rapidă în Liverpool, în nordul Angliei, un oraș puternic afectat de valul doi al pandemiei, cu speranța ca acest test-pilot să permită o posibilă ieșire din carantină, scrie AFP.

Gara Liverpool Lime StreetFoto: Chert61 | Dreamstime.com

După intrarea în vigoare a unei carantine de o lună în Anglia, celor 500.000 de locuitori ai orașului, precum și celor care lucrează aici, li se propune o testare la coronavirus, fie că prezintă simptome sau nu, pentru a "rupe lanțul transmisiei" virusului, potrivit unui comunicat al guvernului.

"Cerem întregului oraș să se testeze în cursul următoarelor zece zile, următoarele două săptămâni și în continuare", a declarat Matthew Ashton, directorul pentru sănătate publică din Liverpool, care se așteaptă la un alfux "poate de 35 - 50.000 de persoane pe zi dacă vine toată lumea".

Foarte popularul antrenor de fotbal Jürgen Klopp a încurajat locuitorii, într-un videoclip publicat pe Twitter, să participe la program.

Vineri, lungi cozi de așteptare se formaseră în fața unui centru de depistare nou creat.

Sunt propuse diferite tipuri de teste, printre care unul foarte rapid, care dă rezultatul într-o oră, fără a fi nevoie de un laborator.

Pentru organizarea acestei testări imense, au fost create noi centre de testare, cu susținerea a circa 2.000 de militari. Este vorba de primul astfel de test organizat la o astfel de scară într-un oraș din Marea Britanie. Teste vor fi efectuate de asemenea în școli, universități, cămine de bătrâni etc.

Guvernul speră să extindă astfel de testări, dacă se vor dovedi concludente, și în alte zone ale țării.

"Aceste teste vor ajuta la identificarea a mii de persoane care nu prezintă simptome dar care pot contamina alte persoane fără să o știe. În funcție de succesul din Liverpool, vom încerca să distribuim milioane din aceste noi teste rapide până la Crăciun", declara marți premierul britanic Boris Johnson.

Liderul conservator este foarte criticat pentru modul în care a gestionat pandemia și este acuzat de opoziția laburistă că a întârziat să acționeze, în condițiile în care Marea Britanie este cea mai îndoliată țară din Europa, cu peste 48.000 de morți, dintre care 355 în ultimele 24 de ore, potrivit cifrelor oficiale.

Astfel de depistări masive au mai fost efectuate și în alte zone ale lumii, în special în Slovacia, care a testat două treimi din populație la începutul lui noiembrie, în Luxemburg dar și în mai multe mari orașe din China.