Aproximativ 2.500 - 2.700 de medici din România nu pot fi implicaţi în tratarea pacienţilor de COVID-19 din cauza problemelor de sănătate, potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Testare coronavirus in RomaniaFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Întrebat de jurnalişti, vineri, în ce stadiu este "recensământul" cadrelor medicale, pentru a se stabili care este personalul ce poate fi implicat în tratarea pacienților cu COVID, Arafat a spus că a fost primită o parte din date, fiind așteptat restul.

"Există la acest moment, deci nu este niciun secret, un număr de medici care au apt condiţionat, care nu pot lucra cu COVID din cauza acestui certificat pe care îl au, şi există unii care sunt, pe bune, în concediu medical şi care urmează să se reintegreze în sistem după ce îşi revin, mai ales cei care sunt bolnavi de COVID. Deci, vorbim de aproximativ 2.500-2.700 de persoane care sunt în aceste două categorii", a declarat Raed Arafat.

532 de spitale - de stat și private - au funcționat în România în anul 2019, în creștere față de 524 de spitale în anul precedent, iar în țara noastră există, în medie, un medic la 307 locuitori, arată datele Institutului Național de Statistică. Numărul medicilor din România a crescut cu 2.700 în anul 2019, comparativ cu 2018, ajungând la 63.300.