Purtarea măștii de protecție și în spațiile deschise devine obligatorie, începând de luni, în toată țara. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat vineri că se mențin în continuare situațiile în care poate fi dată jos pentru scurt timp - dacă mâncăm, bem sau fumăm pe stradă, în afara zonelor de trafic pietonal.

Răspunzând unei întrebări, Raed Arafat a spus că se menţin excepţiile de la portul măştii dacă persoana respectivă este singură, mănâncă, bea sau fumează pe stradă.

Secretarul de stat în MAI a spus că obligativitatea purtării măștii și în spațiile deschise, peste tot în țară, este măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului dacă va fi respectată.

El a făcut apel la populație să nu asculte știrile potrivit cărora masca de protecție nu trebuie purtată.

"Știu că vor fi nemulțumiri, trebuia deja să implementăm astfel de măsuri, pentru a nu fi prea târziu. (...) Nu ascultați știrile care poate vă vor spune că aceste lucruri nu sunt ok, că nu trebuie să purtăm mască. Nu aplecați urechea la campaniile împotriva purtării măștii, nu accesați sau, dacă accesați site-urile din care nu știți dacă știrea este corectă sau nu, accesați și alte site-uri, să verificați dacă știrea este corectă sau nu. E foarte important să verificați de unde luați informația, să vedeți dacă e corectă sau nu", a afirmat Raed Arafat.

În ce situații poate fi dată jos masca, în spațiile deschise

Potrivit unei decizii din 26 octombrie a Comitetului pentru Situații de Urgență, masca de protecție poate fi dată jos de către o persoană, pentru scurt timp, atunci când fumează sau mănâncă pe stradă, în afara zonelor de trafic pietonal. De asemenea, vor putea renunța la mască cei care fac jogging.

"Este permisă înlăturarea măștii pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane", prevede Hotărârea CNSU.