Una dintre noile restricții care vor intra în vigoare de luni este "interzicerea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private". Întrebat dacă va fi impusă o limită de persoane care pot merge în vizită, secretarul de stat Raed Arafat a spus nu pot fi impuse restricţii în interiorul locuinţelor private pentru că nu există o legislaţie care să permită acest lucru, dar sfatul este ca invitaţii la astfel de evenimente să poarte mască.

Petrecere in vremea pandemieiFoto: Captura Facebook

Răspunsul lui Raed Arafat:

  • "Nu putem controla locuinţele. Aici, din nou, a fost un apel la parteneriat cu populaţia. Interzicerea este una generală, dar în locuinţă sfatul nostru este ca oamenii să respecte regulile.
  • Chiar dacă ai invitat pe cineva la tine - şi poate că pare ciudat ce spun - chiar dacă ai invitat pe cineva care nu stă la tine, vine cineva în vizită, să se poarte mască. Dar nu s-a pus o cifră, o limită de persoane aici.
  • Petrecerile şi aniversările şi sărbătorile sunt interzise. Dacă cineva totuşi riscă şi vrea să facă ceva în interiorul domiciliului, atunci pe răspunderea lui face acest lucru.
  • Noi nu putem să mergem să spunem că interzicem ceva în interiorul domiciliului. Nu avem o astfel de legislaţie care să permită acest lucru".

El a spus că poliţia are însă dreptul să dea amenzi pentru tulburarea liniştii publice.

  • "Dar clar că dacă cineva vrea să rişte şi vrea să rişte mai departe... Unii vor face acest lucru. Acolo unde există baza legală pentru a lua măsuri, vor fi luate măsurile", a adăugat secretarul de stat în Ministerul de Interne.

Interdicția de a circula în intervalul 23.00 - 05.00, cu excepția deplasărilor la serviciu sau pentru asistență medicală, interzicerea desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri, suspendarea piețelor închise, trecerea învățământului în online sunt câteva dintre măsurile adoptate de autorități. Noile restricții ar urma să intre în vigoare luni, pentru 30 de zile.