Circulaţia va fi restricţionată, pe timpul nopţii, în municipiul Alba Iulia şi în alte cinci localităţi din judeţul Alba unde rata de infectare a depăşit 6 la o mie de locuitori. De asemenea, va fi restricționat accesul în magazine și în mijloacele de transport în comun, iar măsurile vor intra în vigoare vineri dimineaţă, pentru două săptămâni.

Coronavirus in RomaniaFoto: Andrei PUNGOVSCHI / AFP / Profimedia

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba a decis joi că în Alba Iulia, Blaj, Sebeş, Cugir, Ciugud şi Cricău, unde rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–COV-2 este de peste 6 cazuri la 1.000 de locuitori, se impun restricţii de circulaţie pe timpul nopţii, între orele 23.00 şi 5.00.

Astfel, deplasarea este permisă doar în anumite situaţii, între care de la locuinţă la locul de muncă, pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază sau pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată.

Tranzitarea acestor localităţi este permisă în intervalul orar menţionat de către persoane din alte localități, dar este interzisă staţionarea.

Alte restricții decise de CJSU:

  • Accesul în supermarket, hypermarket, mall-uri se restricţionează, astfel încât fiecărei persoane să îi fie alocată o suprafaţă de minimum 4 mp din suprafaţa utilă a spaţiului comercial. Operatorii economici trebuie să calculeze şi să afişeze la loc vizibil, la intrarea în spaţiul comercial, numărul maxim de persoane care este permis în acelaşi timp în interiorul unităţii şi să organizeze cu personal propriu limitarea accesului.
  • În Alba Iulia, Blaj, Sebeş, Cugir, Ciugud şi Cricău, se limitează numărul de călători din mijloacele de transport în comun, la maxim 50% din capacitatea autorizată de transport, cu respectarea regulilor de distanţare socială.
  • În Alba Iulia, Blaj, Sebeş, Cugir, Ciugud şi Cricău, activitatea în unităţile de producţie trebuie organizată astfel încât să fie respectată o distanţare fizică şi orară la intrarea şi ieşirea din tură, astfel să se evite aglomerările la intrarea şi ieşirea de pe platformele industriale.

Măsurile intră în vigoare vineri, la ora 5.00, şi sunt valabile pentru o perioadă de 14 zile sau până la diminuarea semnificativă a riscului, rezultat din analizele de risc întocmite de către DSP Alba.