Ungaria ar putea primi doze de vaccin împotriva Covid-19 din partea unui producător chinez pentru testare, a anunţat joi secretarul de stat din Ministerul de Externe ungar Tamas Menczer, potrivit agenţiei MTI, citează Agerpres.

VaccinFoto: freepik.com

Acesta a spus, într-o înregistrare video pe Facebook, că Ungaria este „aproape” de obţinerea unui vaccin în urma negocierilor purtate de ministrul de externe Peter Szijjarto.

„Acesta ar fi un mare pas, întrucât experţii ungari ar putea testa un posibil vaccin pentru coronavirus”, ceea ce ar aduce Ungaria în prima linie a cercetării europene, consideră Menczer, menţionând că sunt în derulare negocieri cu trei producători din China şi cu câte un producător din Rusia şi Israel.

„Un lucru este sigur: dacă vaccinul este dezvoltat mai întâi în Est, atunci nici lobby-iştii de la Bruxelles şi nici cei din companiile farmaceutice internaţionale nu ne vor putea împiedica să importăm vaccinul”, a indicat secretarul de stat ungar.

Ungaria a înregistrat joi 3.928 de noi cazuri de Covid-19 şi 84 de noi decese. Ministrul de externe Peter Szijjarto, aflat într-un turneu în Asia, a anunţat miercuri că a fost şi el testat pozitiv pentru Covid-19.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat săptămâna trecută că începând din luna aprilie 2021 sunt aşteptate cantităţi semnificative din vaccinurile împotriva Covid-19 contractate de executivul comunitar în numele statelor UE şi aflate deocamdată în stadiu experimental. Ea a mai spus că, în cel mai fericit scenariu, companiile farmaceutice ar putea livra lunar Uniunii Europene până la 50 de milioane de doze, care vor fi repartizate proporţional în funcţie de populaţia fiecărei ţări membre.

La rândul ei, compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca, de la care Comisia Europeană a contractat 300 de milioane de doze de vaccin, a estimat luni că distribuirea vaccinului său împotriva Covid-19 ar putea ajunge „în fază avansată” la sfârşitul lunii martie 2021. Vaccinurile AstraZeneca ar urma să fie administrate în două doze, cu a doua doză la 28 de zile după prima.