Platforma Corona-Forms, dezvoltată de Ministerul Sănătăţii şi de STS și prin intermediul căreia rezultatele testelor COVID venite de la laborator vor ajunge prin SMS simultan la pacient, la medicul de familie şi la DSP, este operaţională de miercuri, a anunțat Nelu Tătaru. El a spus că speră ca până la sfârşitul acestei săptămâni să fie operaţională şi ancheta epidemiologică online, care va uşura foarte mult activitatea specialiştilor.

Testare coronavirusFoto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Nelu Tătaru a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, cum funcționează aplicația, care este disponibilă doar pentru autoritățile medicale:

  • Odată ce un rezultat pozitiv este introdus în acea platformă de către laborator, ajunge în acelaşi timp şi la pacient, şi la medicul de familie, prin identificare din CNP, şi la DSP. Rezultatul este trimis prin SMS și pe adresa de e-mail.
  • DSP-ul furnizează apoi decizia de izolare şi decizia către medicul de familie pentru concediu medical pentru pacient.

Ce urmează dacă rezultatul testului COVID-19 este pozitiv:

  • Dacă este un rezultat SARS-CoV-2 pozitiv, medicul de familie monitorizează pacientul.
  • Dacă apare o simptomatologie, pacientul este programat pentru investigaţii, separat, la un centru dedicat, pe timpul zilei.
  • În măsura în care evoluţia este bună, pacientul revine în izolare, iar dacă nu, rămâne în spital.

Ministrul Sănătății a mai spus că speră ca până la sfârşitul acestei săptămâni să fie operaţională şi ancheta epidemiologică online: "De astăzi până la sfârşitul săptămânii sper să reuşim să operaţionalizăm inclusiv online-ul anchetei epidemiologice, care va uşura foarte mult activitatea fiecăruia dintre ei”.

Platforma Corona-Forms a fost dezvoltată de Ministerul Sănătăţii şi de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

STS: Aplicația nu implică colectarea informațiilor de localizare a persoanelor

STS preciza, în 1 noiembrie, că aplicația nu se bazează pe colectarea informațiilor de localizare a persoanelor.

Potrivit STS, noua funcționalitate permite o monitorizare medicală a cazurilor COVID-19, pe baza informațiilor introduse în aplicație de entitățile prevăzute în Ordinul ministrului Sănătății pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2.

La solicitarea Ministerului Sănătății, pe platforma Corona-Forms vor fi prezentate într-o interfață grafică internă de tip hartă adresele declarate în timpul anchetei epidemiologice de către persoanele care au rezultate pozitive la virusul SARS-CoV-2. Această funcționalitate va fi disponibilă doar factorilor de decizie și va permite filtrarea cazurilor confirmate cu noul coronavirus, pe zone, până la nivelul străzilor, preciza STS.

De asemenea, sistemul informatic permite transmiterea către fiecare pacient și către medicii de familie a mesajelor SMS și e-mail-urilor cu rezultatele testului COVID-19.