Zona Europa a OMS, care include 53 de țări, printre care și Rusia, a înregistrat peste 11,8 milioane de cazuri și aproape 295.000 de decese de la începutul pandemiei.
În ultimele șapte zile, au fost înregistrate aproape 1,8 milioane noi cazuri și 19.500 decese.
OMS estimează că, "cu un port generalizat al măștilor și un control strict al adunărilor, putem salva peste 260.000 de vieți până în februarie în Europa".
În opinia reprezentantului OMS, forța epidemiei în Europa s-ar putea explica printr-o populație îmbătrânită și cu un număr important de comorbidități.
OMS consideră însă că școlile trebuie să rămână deschise "până la capăt" și nu trebuie închise decât în ultimă instanță deoarece "nu ne putem permite o generație pierdută a Covid-19".
"Nu există motive să spunem că școlile reprezintă unul dintre vectorii principali de transmisie", a subliniat el.
În ceea ce privește speranțele pentru un vaccin, "foarte probabil va fi prea târziu pentru această iarnă, trebuie să luptăm cu virusul cu mijloacele pe care le avem", a subliniat Dr Kluge, care este de naționalitate belgian.
OMS lucrează în prezent la soluții "out of the box". Pe lângă dezvoltarea de teste la domiciliu, organizația studiază o strategie care constă în alternarea unor măsuri stricte timp de trei săptămâni cu perioade de relaxare de două săptămâni.
dar nici nu ne putem astepta la altceva din partea organizatiei aleia de bugetari [sa le zicem] incompetenti [ca sa nu ii acuzam de ceva mai grav]