Premierul suedez Stefan Löfven și soția sa au intrat în autoizolare ca măsură de precauție după ce o persoană apropiată acestora a intrat în contact cu un caz de COVID-19, transmit AFP și The Local.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Acesta este singurul lucru responsabil de făcut în această situație”, a declarat șeful guvernului social-democrat într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, adăugând că el și soția sa se simt bine și nu prezintă simptome.

În Suedia, epidemia „se mișcă rapid în direcția greșită” și „situația este gravă”, a adăugat Löfven.

Spre deosebire de restricțiile stricte impuse în alte părți ale Europei, Suedia a adoptat o strategie diferită bazată pe recomandări, fără izolare și aproape fără măsuri coercitive.

După un prim val care a dus la un număr de decese pe cap de locuitor mult mai mare decât în celelalte țări scandinave, Suedia a înregistrat o aplatizare a pandemiei între luna iulie și mijlocul lui octombrie.

Numărul cazurilor a început însă să crească din nou și se așteaptă ca pragul de 6.000 de decese cauzate de COVID-19 să fie depășit joi. Miercuri, au fost raportate 28 de noi decese din cauza coronavirusului.

În Danemarca vecină, care se confruntă la rândul ei cu un al doilea val, prim-ministrul Mette Frederiksen și două treimi din guvernul ei sunt, de asemenea, în autoizolare după ce un ministru a fost testat pozitiv cu SARS-CoV-2.

Un prim test efectuat de Frederiksen a ieșit negativ, dar a decis să rămână în izolare în așteptarea unui al doilea test de confirmare, a anunțat miercuri seara cabinetul său.

Citește și: