Premierul bulgar Boiko Borisov a dispus ca fiecare mare spital din ţară să-şi creeze o secţie pentru bolnavii de Covid-19, după ce miercuri Bulgaria a atins un record de peste 4.000 de infectări zilnice şi mai mulţi pacienţi cu simptome severe de Covid-19 nu au fost primiţi în spitale, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Coronavirus BulgariaFoto: RRphoto / Alamy Profimedia Images

Un bărbat a murit în ambulanţă după ce spitalele au refuzat să-l preia, în timp ce un alt pacient a fost adus la un spital care nu era echipat corespunzător şi la rândul său a murit.

Mai multe spitale bulgare se confruntă cu o criză de personal şi caută voluntari.

Peste 1.600 din cele 4.041 de cazuri de Covid-19 raportate în ultimele 24 de ore sunt în capitala Sofia. În prezent Bulgaria are 37.581 de cazuri active de Covid-19, printre care şi premierul Borisov, aflat în izolare.

Autorităţile bulgare au dispus la sfârşitul lunii octombrie închiderea universităţilor şi a învăţământului secundar, printre alte măsuri antiepidemice luate după mai multe zile cu recorduri succesive de cazuri de Covid-19. Au fost de asemenea închise localurile nocturne - discoteci, baruri, cluburi etc. -, tot ce înseamnă spectacole, inclusiv cinematografe şi teatre, cu excepţia concertelor, dar cu o participare la numai 30% din capacitatea locului unde se desfăşoară. În restaurante trebuie să existe o distanţă de cel puţin 1,5 metri între scaune şi un număr maxim şase persoane la aceeaşi masă.

Ministerul Educaţiei a anunţat că analizează posibilitatea introducerii învăţământului online pentru toţi elevii. Conform ministrului adjunct al educaţiei, Tania Mihailova, 623 de elevi şi 859 de profesori sunt infectaţi la ora actuală.