După două luni de creştere constantă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, Belgia asistă la o reducere a numărului de contagieri pe măsură ce se remarcă efectul restricţiilor progresive impuse pentru a preveni răspândirea virusului, relatează EFE și Agerpres.

Masca de protectie, obligatorie in BelgiaFoto: Stringer / Zuma Press / Profimedia

„Am constatat (luni) aspecte pozitive în evoluţia cifrelor şi din fericire această tendinţă pozitivă pare să se confirme”, a declarat virusologul Yves van Lanthem, cel care susţine conferinţele naţionale de presă privind situaţia COVID-19.

Deşi în Belgia incidenţa infecțiilor cu SARS-CoV-2 rămâne cea mai ridicată din Europa, cu 1.775 noi cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, media săptămânală a persoanelor infectate cu Sars-CoV-2 a scăzut cu 4%, marcând prima descreştere din acest al doilea val de COVID-19.

Tendinţa pare să confirme o ameliorare a situaţiei, conform datelor recente, în care se remarcă efectul restricţiilor care s-au aplicat progresiv în ultimele săptămâni, precum interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, închiderea restaurantelor, a barurilor, a centrelor de agrement, de sport şi de cultură, precum şi obligaţia desfăşurării activităţii profesionale la domiciliu.

„Datele arată că măsurile aplicate funcţionează”, a spus Yves van Lanthem.

Începând de luni a fost suspendată şi activitatea centrelor comerciale neesenţiale, o măsură al cărei impact asupra situaţiei epidemiologice ar putea fi observat la sfârşitul săptămânii viitoare. Internările în spitale sunt în continuare în creştere, în medie cu 26%, iar în secţiile de terapie intensivă cu 4%.

Autorităţile belgiene, care au început să transfere bolnavi în Germania, au fixat la 2.000 numărul paturilor disponibile la terapie intensivă, limita pentru a împiedica colapsul sistemului sanitar.

Numărul deceselor continuă de asemenea să crească cu 75% săptămânal - o medie de 163 de decese pe zi. Belgia a înregistrat în total 12.126 decese de la declanşarea pandemiei.

Citește și: