Guvernul Lituaniei a decis miercuri ca ţara să intre într-un lockdown, începând din 7 noiembrie, timp de trei săptămâni, pentru a încetini răspândirea Covid-19, după ce în ultimele săptămâni s-a înregistrat o accelerare a infecţiilor cu noul coronavirus în ţara baltică, scrie Agerpres citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lituania, care în luna martie a impus un lockdown pentru două luni, a raportat miercuri 639 de noi cazuri de Covid-19 în ultimele 24 de ore, de trei ori mai multe decât în 20 octombrie. Numărul total al cazurilor de Covid-19 a ajuns la 18.092, iar cel al deceselor la 182.

Europa trece prin al doilea val al pandemiei de Covid-19, numeroase ţări, printre care Franţa, Marea Britanie şi Germania, optând pentru noi lockdown-uri.

„Totul este în mâinile noastre, succesul va depinde de cât de temeinic urmăm ordinele şi recomandările”, a declarat premierul lituanian Saulius Skvernelis.

Executivul de la Vilnius a subliniat că oamenii trebuie să evite adunările şi călătoriile neesenţiale şi a încurajat populaţia să lucreze de acasă, acolo unde este posibil.

Grupurile mai mari de 5 persoane vor fi interzise, iar la evenimente private precum nunţi şi înmormântări vor putea participa cel mult 10 persoane.

Şcolile gimnaziale, liceele, universităţile şi sălile de fitness vor fi închise, iar magazinele vor limita numărul clienţilor. Restaurantele vor putea vinde exclusiv produse la pachet.

Ţara vecină Letonia va decide vineri dacă introduce un lockdown începând de săptămâna viitoare. Aceasta a raportat miercuri 313 noi cazuri de Covid-19 în 24 de ore, numărul total de la începutul pandemiei ajungând la 6.439.

Lituania a anunţat miercuri o rată de 3,409 cazuri la 1.000 de locuitori, iar Letonia 1,474 cazuri la 1.000 de locuitori.

Belgia, care se află în fruntea listei elaborate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), a raportat o rată de 16,694 la 1.000 de locuitori.