Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat marți seara noi restricții după ce autoritățile italiene au înregistrat ieri 353 de decese cauzate de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr după 6 mai, și 28.244 de noi infecții cu coronavirusul, transmite Reuters.

Clienții unui magazin cărora li se ia temperaturaFoto: Cecilia Fabiano/ Lapresse/ Profimedia Images

Printre noile restricții se numără introducerea carantinei pe timp de noapte la nivel național între orele 22:00 și 05:00 și închiderea muzeelor și expozițiilor, potrivit unui draft consultat de Reuters. Este așteptat ca decretul să fie aprobat miercuri, acesta urmând să rămână în vigoare până în 3 decembrie.

Acesta va limita de asemenea deplasările între cele mai afectate regiuni, în care barurile, pub-urile, restaurantele și majoritatea magazinelor vor fi închise.

Sălile de fitness, cinematografele și teatrele sunt închise deja în toată Italia iar barurile și restaurantele sunt obligate să se închidă la ora 18:00. De asemenea este interzisă găzduirea a mai mult de șase musafiri în locuințe iar măștile de protecție sunt obligatorii în toate spațiile publice.

Regiunea Lombardia din nordul țării rămâne cea mai afectată regiune, cu 6.804 de noi cazuri raportate marți și 117 de decese. Aceasta va fi vizată aproape sigur de cele mai dure restricții pregătite de executiv.

Guvernul nu a oferit încă detalii cu privire la regiunile care vor fi vizate de cele mai severe restricții, decizia urmând a fi luată în funcție de numărul de persoane care prezintă simptome, rata infectării și disponibilitatea paturilor de spital.

Publicația italiană Corriere della Sera notează însă că regiunile în care urmează să fie introdus un nou lockdown sunt Lombardia, Piemontul, Calabria, Tirolul de Sud și Valle d'Aosta.

Premierul Conte rămâne reticent față de introducerea unei noi carantine la nivel național pentru a proteja economia, deja așteptată să se contracte cu cel puțin 9% anul acesta. Luna trecută guvernul a aprobat un pachet în valoare de 5,4 miliarde de euro pentru a susține afacerile și este așteptat să aloce 1,5 miliarde suplimentare în cursul acestei săptămâni.

Italia a înregistrat 759.829 de infecții cu coronavirusul de la izbucnirea pandemiei, 39.412 de persoane pierzându-și viața din cauza COVID-19 în această țară.