O educatoare din Sibiu confirmată cu COVID-19 își povestește experiența trăită în spital, după ce a trecut printr-o formă gravă a bolii, iar două paciente internate cu ea în salon au pierdut lupta cu virusul. "Am trecut prin moarte", afirmă femeia.

Testare coronavirus in RomaniaFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Povestea educatoarei a fost publicată de medicul de familie din Sibiu Egri Eduard. El spune că femeia și-a scris experiența și l-a rugat să o publice pe pagina lui de Facebook pentru a atrage atenția asupra gravității acestei boli.

Femeia povestește că 6 zile a avut nevoie de oxigen zi și noapte, timp în care a dormit doar pe burtă și a avut dureri puternice în piept, primind o medicație dură. Ea relatează cum colegele sale de salon au pierdut lupta cu boala, iar una dintre ele a fost ținută moartă în patul din salon timp de aproape 8 ore.

Redăm mesajul educatoarei:

  • ”Începe calvarul lângă patul meu. Doamna intră în stop cardio. Are 56 de ani. Medici, asistente, monitoare îmi izbesc mereu patul, electrozi, șocuri, o scapă, o readuc în puls. Multe minute, multă disperare și un medic tânăr care alături de alt coleg și asistente au ajuns la capătul puterii. Cu amărăciune în glas, vă rog să ne oprim. Nu se mai poate face nimic.
  • Mă încurajează pe mine. Moralul sus, doamna Maria, va fi bine. Eu tot mai rău, febră, dureri puternice în piept și spate. Primesc și axiar să trec mai ușor prin șoc.
  • Proceduri despre cum să predea aparținătorilor lucrurile ei. Tot demersul, în fine, foarte greu. Dar protocoalele. De la ora 8 până la 15.30 după masă a stat în patul de lângă mine acoperită cu cearșaf, atât. Până au venit cu acei doi saci negri. Era transferată de la un alt spital și ei trebuie să o ia. Am simțit mereu răceala morții lângă mine.
  • A doua zi, după 24 de ore de nesomn, avea să moară și femeia din stânga mea. Eram paralizată de spaimă. Din nou acei saci negri, dar la ea s-a rezolvat în maxim o oră, fiind internată pe secția de infecțioase.
  • Starea mea devine îngrijorătoare, cu tensiune mare, insuficiență respiratorie, dar prima noapte fără febră. E miercuri, începe prima criză profundă fără a putea duce și aduce aer în plămâni. Tusea era cu cuțite puternice în piept și spate. Am o a doua criză și credeam că va ceda. Apoi a treia, care m-a devastat de durere. Imi creste tensiunea. Îmi scade saturația, risc de infarct, spune hotărât doamna doctor de gardă. Mă pun de urgență pe oxigen. Respir un pic mai bine. Durerile din piept sunt un pic mai ușoare.
  • 6 zile de oxigen zi și noapte. Dormit doar pe burtă. 5 flacoane de perfuzii pe zi, 2 injecții în burtă, antibiotic în branulă, 5 branule schimbate că nu am vene prea bune, 6 pastile dimineața și 6 seara. Am trecut prin moarte. Am ficatul mărit, spune doamna doctor, dar că nu se putea altfel. Sunt pe un teren fragil, dar încet mă voi recupera. Ieri mi-a luat testul. Aștept să vedem ce se va întâmpla. Acum sunt bine, respir mai ușor, dar persistă durerile din piept.
  • Am trecut prin moarte, dar Maica Domnului nu m-a lăsat (...). Sunt alt om. Viața are alt sens acum.
  • Vreau doar să mai punctez: Virusul pentru unii nu e nimic. Nu au simptome, pentru unii e o viroză, pentru unii o gripă, pentru alții o răceală mai puternică, pentru alții moartea. Nu o fac pe deșteapta, nu îmi dau cu părerea despre medicină.
  • (...) Vă rog să fiți responsabili. Aveți grijă de voi, dar și de ceilalți. Aceasta a fost experienta mea cu virusul și știu că am drum lung de refacere, cu precauții majore pentru plămâni și ficat, în special. Dar încet, îmi voi reveni”.

Medicul de familie a publicat pe pagina sa de Facebook și o primă parte a poveștii educatoarei, care spune că are rezerve să se expună public, dar că vrea să îi "pună în gardă" pe oameni.