Restaurantele, cafenelele, teatrele și cinematografele din Capitală vor continua să rămână închise și în următoarele două săptămâni. La fel, și școlile, care vor continua cursurile online, a decis luni Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti. De asemenea, rămâne obligatorie purtarea măștii de protecție și în spațiile deschise. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a spus că se așteaptă la un val de români care să revină în țară din țările care au impus restricții, iar autoritățile caută hoteluri pentru a-i ține acolo în carantină.

Coronavirus in RomaniaFoto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prefectul Traian Berbeceanu a spus că Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis să sesizeze Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) pe tema închiderii parcurilor, seara. "Pe ordinea de zi a comitetului a fost luată în discuţie această măsură, însă nu poate Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă să adopte o astfel de măsură, fiind vorba de prezumtive limitări de drepturi şi libertăţi, fapt pentru care s-a decis să sesizăm cu această problemă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi, dacă apreciază necesar ca la un anumit grad de infectare, nu doar pentru Bucureşti, la nivel naţional, să fie luată şi o astfel de măsură, va fi reglementată prin HG", a explicat prefectul.

La rândul său, Nicușor Dan a atras atenția că în special tinerii se adună noaptea și fac petreceri în parcuri.

Deciziile Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă din Bucureşti, anunțate de prefectul Traian Berbeceanu și de primarul Nicușor Dan:

Traian Berbeceanu:

  • S-a decis menținerea măsurilor aflate în vigoare. Nu este oportun să fie introduse noi măsuri restrictive
  • Măsurile vor rămâne în vigoare până în 16 noiembrie
  • Instituțiile publice nu au respectat programul de a lucra prin rotație, pe ture, de aceea s-a produs aglomerație la metrou
  • De mâine, funcționarii Prefecturii vor lucra în două ture
  • După ora 22.00, foarte mulți tineri se întâlnesc și au loc adevărate petreceri în parcuri
  • Am cerut ca în termen foarte scurt fiecare primărie de sector să prezinte o situație a piețelor, cu plan foarte bine pus la punct, cu circuite
  • Legat de școli - singura decizie firească era ca activitățile să continue online

Nicușor Dan:

  • Rămân aceleași restricții.
  • Primarii de sector s-au obligat ca toate instituțiile din subordine să decaleze programul de lucru
  • Până joi, primarii de sector au termen să comunice planurile pentru piețe, de acces cu circuite
  • Vom avea planuri care vor fi respectate, prin Poliția Locală
  • Vom identifica hotelurile care vor vrea să colaboreze cu noi pentru carantinare. E posibil să avem un val de români care vin din țările unde s-au impus restricții și trebuie să avem unde să îi ținem în carantină.
  • Carantinarea unor străzi? Este o eventuală decizie pe care eventual o vom lua când vom avea informații de la MS asupra unor incidențe foarte mari într-o anumită zonă
  • Prefect: Haideți să nu privim la un astfel de scenariu, ci la măsurile care sunt în vigoare și să nu ne gândim la carantinarea unor zone sau străzi, aspecte la cere noi nu vă putem decide. Astfel de măsuri se iau cu consultarea DSP-urilor. Nu e nevoie să discutăm despre un astfel de situație, vreau să înțeleagă bucureștenii
  • Măsurile pe care le-am luat trebuie respectate cu strictețe și în acestă direcție ne canalizăm eforturile
  • Incidența în Capitală a ajuns la 3,91. Este în permanentă creștere

............................................

Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă din Bucureşti s-a reunit, luni, pentru a adopta măsurile pentru următoarele două săptămâni.

Întrebat despre carantinara unor străzi sau a unor zone, posibilitate pe care a invocat-o în cursul zilei de duminică, Nicușor Dan a afirmat, la începutul ședinței: ”Este o decizie ipotetică. Şi dacă această măsură va fi luată la un moment dat de a se va ocupa Poliţia”.

De asemenea, întrebat la ce rată de infectare s-ar putea ajunge la această carantinare, Dan a precizat că decizia va fi luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit News.ro.

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunţat că nu sunt avute în vedere măsuri de relaxare, având în vedere creşterea numărului de cazuri de infectare din Bucureşti. Berbeceanu a precizat, însă, că nu vor fi impuse noi restricţii faţă de cele aflate deja în vigoare.

De asemenea, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti va decide scenariul de funcţionare a unităţilor de învăţământ pentru următoarele 14 zile. Șeful Inspectoratului Școlar din București, Ionel Pușcaș, spunea la sfârșitul săptămânii trecute că ”este clar pentru toată lumea” că luni se va decide prelungirea cursurilor online în Capitală.

Potrivit ultimelor date prezentate de către autorităţi, duminică, în Bucureşti, rata de infectare era 3,79 cazuri la mia de locuitori.