Campania de testare, prima într-o țară de asemenea dimensiuni, este privită cu interes de alte națiuni ce caută metode de a încetini răspândirea coronavirusului și de protejare a sistemelor sanitare.
Ministrul Apărării, Jaroslav Nad, a declarat că 2,58 milioane de slovaci au fost testați sâmbătă, iar 25.850 (1%) au ieșit pozitivi, ceea ce înseamnă plasarea lor în carantină.
Această țară are o populație de 5,5 milioane de oameni și vrea să testeze cât mai mulți dintre ei, cu excepția copiilor cu vârste sub 10 ani.
Peste 40.000 de medici, soldați, polițiști, funcționari și voluntari au fost înregimentați la cele 5.000 de puncte unde sunt administrate testele de antigen.
Testarea este gratuită și voluntară, dar cei care nu participă trebuie să intre în carantină.
Slovacia a avut doar câteva mii de cazuri în primăvară și vară, după ce a impus rapid restricții. Dar numărul de infecții a sărit în ultimele săptămâni, apărând îngrijorări că țara va ajunge ca vecina Cehia, care are cea mai ridicată rată a deceselor din Europa în ultimele două săptămâni.
Campania desfășurată în acest weekend a fost criticată de unii experți, care fie au spus că nu are rost să fie făcută doar o dată, fie au subliniat că testele de antigen sunt mai puțin precise decât cele PCR făcute în laborator, ceea ce înseamnă că dau mai multe rezultate fals pozitive sau fals negative.
Guvernul intenționează să facă o nouă rundă weekendul viitor, pentru a descoperi cazurile ratate în prima rundă sau pe cei care s-au infectat între timp.
Duminică, Slovacia a raportat 2.282 de cazuri noi, relevate de teste PCR, totalul ajungând la 59.946, fără cei identificați prin campania la nivel național. Până acum, au fost înregistrate 219 decese atribuite pandemiei.
Prevăd că Slovacia va avea peste două săptămâni un număr de cazuri noi ridicol de mic comparativ cu restul Europei!
Chiar daca testele rapide, de antigeni, sunt mai putin sensibile si dau erori mai multe ca alea PCR, masuri din astea tot au o eficienta ridicata. E ca atunci cand folosesti o sita rara, sau o sita cu gauri, ca sa cerni faina. Mai trec si tarate, dar semnificativ mai putine decat daca nu cerni de loc.
Nasoleala e ca taratele nu se inmultesc, pe cand virusul se propaga. De-aia, faina ajunge s-o cerni o data, da' ca treaba asta cu testele antigen sa functioneze tre' s-o repeti frecvent, sa nu dai vreme virusului sa se inmulteasca pe ascuns.
Slovacia e o tara mica cu o populatie mica, da' o economie semnificativ mai solida ca a noastra, asa ca Slovacia isi permite asa ceva. Pentru noi, care suntem de aproape patru ori mai multi, si semnificativ mai saraci, ne-ar costa prohibitiv de mult. Da' si la noi s-ar putea face o chestie asemenatoare, dar doar in localitatile cu o rata ridicata a infectiei, gen Bucuresti, Timisoara, Cluj. Aia ar permite reducerea masiva a numarului de infectii noi zilnice cu cheltuieli proportional reduse. Alta analogie cu faina: n-o cerni pe toata, daca n-ai site destule, da' o cerni pe aia unde deja stii ca-s cele mai multe tarate. Cu cate site-ti permiti, prinzi un numar foarte mare de tarate.
Cum o singura tura de teste n-ajunge, ci ar trebui sa retestezi cam o data la saptamana, pana ajungi din nou la doar cateva sute de cazuri pe zi, aia ar insemna spre jumatate de miliard de dolari pe luna, daca nu atata, macar cateva sute bune de mii de dolari pe luna. Daca nu-i prohibitiv de mult, pui matale banii aia?
Asa au procedat sud coreeni care s-au vazut prima data atacati de virus - au testat rapid si masiv, au izolat bolnavii si au introdus masurile de protectie care la ei nu au fost contestate pentru ca mai trecusera printro bucurie similara.
Este bine ceea ce face SLovacia - tine bine sub control virusul pana la aparitia in urmatoarele luni a vaccinului.
Frumoase masurile astea ruso-chineze, da. Oricit de justificate ar fi (sa zicem).
Daca testezi toata populatie cu un test cu senzitivitate 100% si specificitate 99.5% si gasesti 1% bolnavi, atunci stii sigur ca 50% din cei gasiti bolnavi, nu eun6 de fapt bolnavi.
Poate 1% pare putin, insa sunt 26.000 de persoane fara simptome! Care ar fi raspandit virusul fara sa stie.
O parte din cei infectati probabil au infectat la randul lor altii, care abia in cateva zile se vor pozitiva.
O alta parte, daca stiu ca au virusul, vor fi plasati in carantina si astfel se reduc sansele de trasnmitere.
In ce masura va functiona, cat din evolutie se poate opri, nu vom sti decat daca s-ar aborda stiintific problema.
Din pacate, majoritatea tarilor abordeaza populist-politicianist.
https://korona.gov.sk/en/coronavirus-covid-19-in-the-slovak-republic-in-numbers/
Pentru testele antigen nationale puteti urmari www.somzodpovedny.sk
Acolo unde e posibil, lumea lucreaza de acasa.
Pas cu pas, schimbarea e un proces. Iar in Slovacia, 26.000 de persoane stau acasa si nu raspandesc virusul.
Deci, decontarea se duce direct la firme, nu la cetateni. Si nimeni nu urla pe tema asta.
din aia 200 lei cati se duc la politicieni frumos extrasi din diferite buzunare???? Ei aia afacere pe banul statului si la drumul mare!