Misiunea internațională responsabilă de determinarea originii coronavirusului s-a întâlnit pentru prima dată, dar practic, cu experți chinezi, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit AFP.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMSFoto: Fabrice COFFRINI/ AFP/Profimedia Images

"OMS continuă să lucreze pentru a stabili originile virusului pentru a preveni viitoarele epidemii", a declarat presei directorul său general, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Astăzi, un grup de experți internaționali au ținut prima lor întâlnire virtuală cu omologii lor chinezi”, a adăugat el.

În cele din urmă, agenția specializată a ONU speră că misiunea internațională poate merge pe teren în China pentru a investiga virusul SARS-CoV-2, aflat la originea pandemiei Covid-19, care a condus la 1,2 milioane de decese în întreaga lume de la sfârșitul anului 2019.

„Așteptăm cu nerăbdare ca echipa să facă cercetare pe teren”, a declarat reprezentantul OMS, Michael Ryan, în timp ce avertizează că uneori este nevoie de „luni, chiar ani, ca investigațiile aprofundate să fie efectuate pe teren ".

Marea majoritate a cercetătorilor sunt de acord că noul coronavirus ar fi putut proveni de la lilieci, dar oamenii de știință cred că a trecut printr-o altă specie înainte de a se răspândi la oameni.

Comunitatea științifică internațională și OMS speră să descopere această piesă a puzzle-ului pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat, pentru a viza mai bine practicile riscante și pentru a evita o nouă pandemie.

OMS dorește „un set de investigații lungi și exhaustive”, atât în ​​China, cât și în alte țări, pentru a încerca să determine originea virusului, a explicat Mike Ryan, menționând în special că există a avut cazuri de contaminare cu nurcă în Europa, precum și cazuri de animale contaminate de oameni.