Compania americană de biotehnologie Regeneron a anunțat vineri suspendarea studiului clinic al cocktailului său cu anticorpi de sinteză împotriva Covid-19, ce era realizat asupra unor bolnavi spitalizați necesitând oxigen în debit mare dar neintubați, informează AFP.

Cercetare anticorpiFoto: Ole Spata / AFP / Profimedia

Acest cocktail de anticorpi monoclonali i-a fost injectat președintelui american Donald Trump la începutul lunii octombrie, iar Regeneron a depus la scurt timp după o cerere de autorizare condiționată la Agenția americană a medicamentelor (FDA), pentru ca tratamentul să poată fi administrat pe scară largă bolnavilor nespitalizați care au simptome ușoare spre moderate.

Compania nu a oferit un motiv clar pentru suspendarea testului, declarând doar că comitetul științific care supervizează studiul a recomandat suspendarea din cauza unui „posibil semnal privind siguranța și a unui profil defavorabil risc/beneficiu”.

Testele tratamentelor sau vaccinurilor pot fi suspendate atunci când un participant se îmbolnăveşte, pentru a se verifica dacă boala este un efect advers sau este independentă de produsul testat.

Mai multe teste clinice au fost suspendate în ultimele luni, iar apoi reluate (precum vaccinurile AstraZeneca şi Johnson & Johnson). Un tratament cu anticorpi al unei alte companii, grupul Eli Lilly, a fost suspendat în urmă cu două săptămâni.