Uniunea Europeană a făcut precizări în ce priveşte finanţarea transferurilor de pacienţi cu Covid-19 dintr-un stat membru în altul, explicând că suma de 220 milioane de euro anunţată joi nu este o alocare bugetară nouă şi că doar 20 milioane sunt dedicate unor astfel de operaţiuni, informează Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Comisia (Europană) a anunţat în această seară că vom pune 220 milioane de euro la dispoziţie pentru a finanţa transferuri transfrontaliere de pacienţi (spitalizaţi) acolo unde va fi necesar”, declarase joi şefa executivului UE, Ursula von der Leyen, după un mini-summit al Celor 27 consacrat pandemiei.

Răspunzând vineri unor întrebări ale presei, purtători de cuvânt ai Comisiei au recunoscut că, în realitate, suma respectivă nu este nouă, ci corespunde „pachetului mobilitate” anunţat de UE în iunie, dar destinat să finanţeze trei misiuni diferite.

Conform repartizării iniţiale, circa 100 milioane de euro erau prevăzute pentru a acoperi costul importurilor de echipamente medicale, alte 100 milioane urmau să finanţeze transferul de personal medical şi costurile operaţionale de capacităţi medicale mobile, şi numai 20 milioane de euro erau prevăzute pentru transferurile de pacienţi între statele membre ale UE.

„UE a pus la dispoziţie 220 milioane de euro pentru aceste trei obiective (...) Cu toate acestea, nu există divizări, nu există limită (...) Din câte înţeleg, putem aşadar să ajungem mai sus de această sumă de 20 milioane pentru transferurile de pacienţi”, a explicat un purtător de cuvânt într-un briefing de presă vineri.

În timp ce al doilea val ameninţă să satureze capacităţile spitaliceşti, „chestiunea transferului transfrontalier de pacienţi revine în atenţie. (...) Era important să precizăm încă o dată că există bani pentru a le finanţa”, a menţionat un alt purtător de cuvânt.