Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat închiderea cimitirelor din această țară de Sărbătoarea Tuturor Sfinților, celebrată duminică, cimitirele urmând să fie închise și în cursul zilelor de sâmbătă și luni pentru a preveni răspândirea coronavirusului, transmite Reuters.

Cimitir PoloniaFoto: Piotr Twardysko-Wierzbicki / Zuma Press / Profimedia

Polonia a anunțat vineri un nou record de infecții cu SARS-CoV-2 pentru a patra zi consecutivă cu 21.629 de contagieri depistate în ultimele 24 de ore.

Morawiecki le-a cerut de asemenea vârstnicilor de peste 70 de ani să rămână în case pentru următoarele 14 zile și a recomandat munca de la distanță acolo unde este posibilă.

Joi, purtătorul de cuvânt al ministerului sănătății a declarat că „dacă în zilele următoare observăm o creştere cu 2.500-3.000 a numărului de infectări zilnice, din nefericire ne-am putea aştepta la un nou lockdown, în scurt timp”.

În ultimele săptămâni au început să existe îngrijorări tot mai puternice că sistemul de sănătate al ţării şi-ar putea atinge limitele atât în ce priveşte paturile disponibile, cât şi personalul medical.

Până joi, peste 14.600 de persoane infectate cu noul coronavirus erau tratate în spitalele din Polonia, peste 1.200 dintre acestea având nevoie de ventilație mecanică, numărul reprezentând aproape 70% din totalul ventilatoarelor din sistemul spitalicesc.

Polonia a inaugurat săptămâna aceasta primul său spital temporar la Cracovia şi intenţionează să înfiinţeze unități similare şi în alte capitale regionale.

Vinerea trecută, guvernul a anunţat că de a doua zi toată ţara va trece în aşa-zisa „zonă roşie”, în faţa cifrelor în creştere, în condiţiile în care jumătate din Polonia, mai ales marile oraşe şi zonele metropolitane, se aflau deja de o săptămână în această situaţie.

Astfel, pe lângă obligativitatea măştii în spaţiile publice, de sâmbăta trecută în Polonia mai merg la şcoală fizic doar copiii de până în clasa a treia inclusiv, restul practicând învăţământul la distanţă, angajaţii sunt încurajaţi să lucreze de acasă în măsura posibilului.

Restaurantele, cafenelele, barurile fac doar livrări, piscinele şi cluburile de sport sunt închise.

Vârstnicii de peste 70 de ani sunt rugaţi să stea în case, adunările sunt limitate la cinci persoane iar nunţile interzise, fiind totodată limitat accesul în magazine, transporturi şi biserici.