Autoritățile beloruse au anunțat joi că închid temporar frontierele terestre ale țării cu Lituania, Letonia, Ucraina și Polonia, invocând lupta împotriva răspândirii coronavirusului, relatează AFP.

protest BelarusFoto: Captura video

"Din cauza situației epidemiologice din țările vecine, Belarus restricționează temporar intrarea pe teritoriul său prin puncte de control terestre (...) cu Letonia, Lituania, Polonia și Ucraina", a spus Comitetul Național al Grănicerilor într-un comunicat de presă.

Personalul diplomatic și camioanele care transportă mărfuri internaționale nu vor fi afectate de aceste restricții, a spus aceeași sursă.

La rândul său, aeroportul din Minsk va continua să primească zboruri internaționale fără restricții, se adaugă în comunicat.

Ministrul polonez de externe, la rândul său, a declarat pentru AFP că aceste restricții au fost aplicate numai cetățenilor străini, cetățenii belorusi putând încă să intre în țara lor prin aceste frontiere terestre.

Anunțul vine în contextul în care Belarusul a fost zguduit de la începutul lunii august de o mișcare de protest fără precedent, declanșată de controversata realegere a președintelui Alexander Lukașenko, considerată frauduloasă de opoziție și Occident.

Zeci de mii de oameni mărșăluiesc pe străzile din Minsk în fiecare săptămână, în ciuda represiunii și arestărilor efectuate de poliție.

Svetlana Tihanovskaia, fosta contracandidată a lui Lukașenko și principala figură a mișcării de protest, refugiată în Lituania, a declarat că restricțiile anunțate joi demonstrează „slăbirea regimului belorus”, acuzându-l pe acesta din urmă, într-un mesaj pe Telegram, de dorința de a „izola” țara.