Polonia a înregistrat pentru prima dată joi mai mult de 20.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în interval de 24 de ore, a anunţat Ministerul Sănătăţii polonez, potrivit dpa și PolandIn, citate de Agerpres.

Coronavirus PoloniaFoto: Jaap Arriens/ Profimedia Images

Cifra anunţată joi este de 20.156, plus un nou record zilnic de 301 decese, numărul total de infectări ajungând la peste 319.000 de la începutul pandemiei, cu 5.149 decese, în ţara cu 38 de milioane de locuitori.

„Dacă în zilele următoare observăm o creştere de 2500-3000 de infectări zilnic, din nefericire ne-am putea aştepta la un nou lockdown, în scurt timp”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Wojciech Andrusiewicz.

În ultimele săptămâni au început să existe îngrijorări tot mai puternice că sistemul de sănătate al ţării şi-ar putea atinge limitele atât în ce priveşte paturile disponibile, cât şi personalul medical.

Peste 14.600 de persoane infectate cu noul coronavirus sunt tratate în acest moment la spitale din Polonia şi dintre acestea peste 1.200 au nevoie de ventilatoare, ocupând aproape 70% din capacitatea de ventilatoare a spitalelor din ţară.

Săptămâna aceasta Polonia a inaugurat primul său spital temporar la Cracovia şi intenţionează să înfiinţeze instituţii similare şi în alte capitale regionale.

Vinerea trecută, guvernul a anunţat că de a doua zi toată ţara va trece în aşa-zisa „zonă roşie”, în faţa cifrelor în creştere, în condiţiile în care jumătate din Polonia, mai ales marile oraşe şi zonele metropolitane, se aflau deja de o săptămână în această situaţie.

Astfel, pe lângă obligativitatea măştii în spaţiile publice, de sâmbăta trecută în Polonia mai merg la şcoală fizic doar copiii de până în clasa a treia inclusiv, restul practicând învăţământul la distanţă, angajaţii sunt încurajaţi să lucreze de acasă în măsura posibilului.

Restaurantele, cafenelele, barurile fac doar livrări, piscinele şi cluburile de sport sunt închise.

Cei peste 70 de ani sunt rugaţi să stea în case, adunările sunt limitate la cinci persoane iar nunţile interzise, fiind totodată limitat accesul în magazine, transporturi şi biserici.