Aproape 370 de localități din România au depășit indicele de 3 cazuri la o mie de locuitori, cu 15 mai mult față de ziua precedentă, spune secretarul de stat Raed Arafat. Potrivit acestuia, sunt discuţii pentru carantinarea mai multor localităţi, însă în multe zone, chiar și acolo unde rata de infectare a depășit 8-9 la mie, există o reticenţă faţă de această măsură.

Testare coronavirusFoto: Vladimir Smirnov / TASS / Profimedia

Raed Arafat a făcut aceste declarații la începutul ședinței de guvern, întrebat de premierul Ludovic Orban despre localităţile care au depăşit rata de infectare de 3 cazuri la o mie de locuitori, situație care atrage restricții.

  • "Avem 368 de localităţi care au depăşit rata de 3 la mie şi unde au fost dispuse măsurile stabilite de guvern. Masca obligatorie în spaţiile deschise, închiderea cinematografelor", a spus Arafat.

El a spus că în ultima zi numărul localităților cu indicele de peste 3 cazuri la mie a crescut cu 15.

Potrivit lui Arafat, la acest moment sunt în carantină 3 localități din Maramureș, 2 din Cluj, 2 din Neamț și câte una în județele Galați și Constanța.

Secretarul de stat a mai spus că sunt discuţii pentru carnatinarea mai multor localităţi, însă în multe zone, chiar și acolo unde rata de infectare a depășit 8-9 cazuri, există o reticenţă faţă de luarea acestei măsuri. El a dat ca exemplu Odorheiu Secuiesc.

Județul Cluj se află pe primul loc în topul ratei de infectare cu noul coronavirus, având 4,09 cazuri raportate la mia de locuitori, potrivit datelor publicate miercuri de Grupul de comunicare strategică. În București, indicele este de 3,81. În total, cinci județe și Capitala au peste 3 cazuri la mia de locuitori, medie pe ultimele 14 zile. Alte 21 de județe au depășit indicele de referință de 1,5.