Președintele Klaus Iohannis spune, întrebat dacă Guvernul are vreo responsabilitate pentru creșterea accelerată a numărului de cazuri de COVID-19, că nu trebuie căutați vinovați. "Suntem în pandemie. Ce s-a putut face s-a făcut", a afirmat șeful statului.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Întrebat miercuri seară, în conferința de presă, cine se face vinovat de creșterea numărului de cazuri de COVID-19 și dacă are Guvernul vreo responsabilitate, Iohannis a răspuns că nu trebuie căutați acum vinovați, ci trebuie căutate soluții.

"Suntem în pandemie. Ce s-a putut face s-a făcut. Nu trebuie să căutăm acum vinovați", a spus Iohannis.

"Pandemia nu se răspândește matematic"

De asemenea, chestionat despre diferențele foarte mari din raportări privind rata de infectare în București, despre cifrele în baza cărora se calculează și despre lipsa de transparență a instituțiilor, Iohannis a spus că este de dorit să avem aceleași date, însă pandemia nu se răspândește matematic: "E de dorit să avem aceleași date. Să vă explic ce trebuie și nu să citim. Datele prezintă fluctuații de la o zi la alta. Pandemia nu se răspândește matematic, ci prin contact de la o persoană la alta. Știm că numărul de testări e diferit de la o zi la alta. Ce mă ingrijorează e numărul de internări, persoane la terapie intensivă și, regretabil, de decese".

"Nu suntem în situaţia în care să ne gândim la un nou lockdown"

Iohannis a subliniat, din nou, că nu suntem în situaţia în care să ne gândim la un nou lockdown şi că pandemia a fost gestionată bine până acum.

”Aflăm de la buletinele de ştiri şi de la dvs şi de la alţii că la noi pandemia e în extindere, dar în realitate lucrurile la noi au fost gestionate până acum bine. Chiar statele despre care vorbiţi au un număr de cazuri mult mai mare ca noi, chiar raportat şi la populaţie. Ei au fost nevoiţi să ia măsuri drastice. Noi nu ne dorim acest lucru (...) Spun de fiecare dată autorităţilor şi românilor să combată eficient răspândirea acestei epidemii. Noi cu mască, cu igienizare, iar autorităţile cu măsuri, cum am spus şi ieri extinderea locurilor la ATI. Nu ne dorim un aşa numit lockdown. Deocamdată situaţia nu ne duce cu gândul la o carantină sau un lockdown”, a afirmat Iohannis.

Despre o posibilă carantină de noapte în București, invocată de prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, Iohannis a spus că nu a auzit despre această propunere și nu o comentează.

"Cred că anul acesta ne vom întoarce la ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului - o sărbătoare în şi cu familia"

Întrebat dacă autorităţile iau în calcul instituirea stării de urgenţă în perioada sărbătorilor de iarnă, așa cum face Israelul, Iohannis a spus că nu s-a discutat despre o astfel de măsură și că, în opinia sa, ”anul acesta ne vom întoarce la ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului - o sărbătoare în şi cu familia”.

”Nu am luat în discuţie, nu s-a discutat un astfel de demers. Măsurile, restricţiile în vigoare sunt cele pe care le cunoaştem, dar eu nu cred că sărbătorile de iarnă vor fi ca în alţi ani. Cu siguranţă vor fi restricţii în vigoare, cu siguranţă se va putea călători în mult mai puţine locuri, de exemplu în străinătate, din cauza unor restricţii impuse pe teritoriile altor ţări. Cred că anul acesta ne vom întoarce la ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului - o sărbătoare în şi cu familia”, a declarat preşedintele.