Patru deputați de la Pro România, între care Victor Ponta și Nicolae Bănicioiu, rămas între timp fără imunitate parlamentară, au depus la Senat un proiect de lege prin care să fie instituit un Program Naţional de Testare. Inițiativa prevede ca testele pentru COVID-19, inclusiv cele făcute în clinicile private, să fie decontate din bugetul Ministerului Sănătăţii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectul de lege îi are ca inițiatori pe Victor Ponta, Nicolae Bănicioiu, Ion Mocioalcă şi Gabriel Petrea și prevede:

  • "Art. 1. La intrarea în vigoare a prezentei se instituie Programul Naţional de Testare pentru determinarea infectărilor cu noul coronavirus SARS-Cov-2 derulat prin Ministerul Sănătăţii.
  • Art. 2. Finanţarea Programului Naţional de Testare pentru determinarea infectărilor cu noul coronavirus SARS-CoV- 2 se face din Fondul de Rezervă al Guvernului.
  • Art. 3. Cetăţenii români care doresc să se testeze pentru determinarea infectărilor cu noul coronavirus SARS-CoV-2 o pot face gratuit în reţeaua de sănătate publică de stat sau contra cost în reţeaua privată de sănătate.
  • Art. 4. Pentru testările efectuate contra cost în reţeaua privată de sănătate, Ministerul Sănătăţii prin DSP-urile judeţene şi a Municipiului Bucureşti va deconta contravaloarea acestora pe baza cererii însoţită de dovadă plăţii şi a buletinului de analiză în maxim 30 de zile de la depunere".

Argumentele inițiatorilor:

  • Creșterea alarmantă a numărului de infectări, în condițiile in care numărul testelor efectuate este relativ mic,
  • Necesitatea determinării reale a numărului de infectări care să ofere o imagine mult mai corectă și mai clară asupra statusului epidemiologic și a măsurilor care se impun,
  • Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, care presupun creșterea numărului de teste, număr mic determinat de prețurile ridicate ale testărilor din sistemul privat de sănătate care nu permit românilor cu venituri scăzute să acceadă la efectuarea acestora.

Pe acest proiect de lege forul decizional este Camera Deputaţilor.

Nicolae Bănicioiu scria recent, pe Facebook, că acest proiect de lege a fost depus la propunerea sa.

Între timp, Bănicioiu a rămas fără imunitate parlamentară, la solicitarea DNA, care îl acuză de trafic de influenţă şi de luare de mită.

Conform procurorilor DNA, în perioada 21 decembrie 2012 - 5 martie 2014, când era ministru al Tineretului și Sportului, Bănicioiu ar fi primit de la un om de afaceri suma totală de peste 1,292 de milioane de lei, pentru a interveni la ministrul Sănătății pentru numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor cu care firmele controlate de doi oameni de afaceri aveau contracte de achiziții publice și pentru alocarea de bani către aceste spitale. De asemenea, Nicolae Bănicioiu este acuzat de DNA că în perioada 5 martie 2014 - 17 noiembrie 2015, când era ministru al Sănătății, ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri suma totală de peste 2,612 milioane de lei.