CEO-ul Pfizer, care intenționează să solicite autorizația pentru un vaccin Covid-19 până la sfârșitul lunii noiembrie în Statele Unite, a cerut marți „răbdare” după ce a indicat că rezultatele așteptate săptămâna aceasta nu au fost încă gata, potrivit AFP.

Vaccin Covid-19Foto: Igor Golovniov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Albert Bourla anunțase la jumătatea lunii octombrie că se aștepta la dovezi de eficacitate asupra vaccinului dezvoltat de compania sa în parteneriat cu compania germană BioNTech până la sfârșitul lunii, după analiza primelor date din studiu clinic.

El a declarat marți într-o conferință telefonică că va avea aceste rezultate „în curând” și că le va împărtăși cu publicul larg după finalizarea anumitor sarcini administrative care ar dura aproximativ o săptămână.

Prin urmare, nu vor fi gata a priori înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

„Să avem cu toții răbdarea necesară pentru acest lucru atât de important pentru sănătatea publică și economia globală”, a spus Bourla, subliniind că este „prudent optimist” cu privire la rezultatele testelor la vaccin.

Nu va fi oricum „nu un vaccin republican, sau un vaccin democrat, va fi un vaccin pentru cetățenii din întreaga lume”, a afirmat el.

Grupul încă intenționează să solicite autorizații de urgență de la agenția americană a medicamentelor, FDA, în a treia săptămână a lunii noiembrie.

Dacă organizația va da undă verde, Pfizer va putea furniza 40 de milioane de doze până la sfârșitul anului, a asigurat Bourla.

Laboratorul a declarat marți, cu ocazia publicării rezultatelor sale trimestriale, că a recrutat mai mult de 42.000 de participanți pentru studiul său clinic, dintre care 36.000 au primit deja o a doua doză pe 26 octombrie.

El vrea să testeze vaccinul pe 44.000 de persoane în total, mai mult decât cei 30.000 de participanți anticipați inițial.

Această extindere ar trebui să permită societății să crească diversitatea populațiilor testate, în special prin includerea minorilor și a pacienților cu boli cronice precum HIV sau hepatita C.

Pfizer este, cu Moderna, în pole position pentru a obține unda verde de la FDA.

Astrazeneca, în parteneriat cu Universitatea Britanică din Oxford, precum și Johnson & Johnson, au inițiat, de asemenea, studii de fază 3 în Statele Unite.