​Președintele Consiliului European, Charles Michel, a pledat marți pentru recunoașterea testelor rapide în UE și coordonarea vaccinurilor, cu două zile înainte de un summit asupra pandemiei Covid-19, potrivit AFP.

Teste rapide pentru depistarea coronavirusuluiFoto: Profimedia Images /Ed Jones/AFP

„Acum avem nevoie de acțiuni hotărâte, neapărat de anvergură europeană, bazate pe doi piloni: testare / urmărire și vaccinuri”, a spus el într-un text postat pe internet.

Charles Michel este în special în favoarea coordonării aprobării testelor rapide (antigenice) „pentru a garanta recunoașterea lor la nivel european”. El dorește ca producția lor să fie „asigurată la scară europeană, astfel încât să fie disponibile peste tot în același timp”.

Michel solicită, de asemenea, „interoperabilitatea aplicațiilor de urmărire și alertare a contactelor”, precum și „reguli comune pentru izolare și carantină”.

În ceea ce privește vaccinurile, președintele Consiliului dorește „criterii de distribuție între țările europene” și definirea „grupurilor prioritare” care să includă în special pe cei mai vulnerabili (vârstnici, bolnavi cronici ...) și personalul de sănătate.

"Pe scurt, este o Uniune de teste și vaccinuri de care avem nevoie", a spus el. "Această criză a arătat deja că nicio țară nu poate trece singură. Europa aduce o valoare adăugată de neînlocuit".

Șefii de stat și de guvern ai UE urmează să se întâlnească pe 29 octombrie pentru un summit la videoconferință pentru a face bilanțul epidemiei Covid-19.

Aceștia și-au indicat intenția de a reveni „în mod regulat la această problemă” a coronavirusului în concluziile lor la ultimul summit din 15 și 16 octombrie.

Țările europene au crescut restricțiile în ultimele zile pentru a reduce contaminarea.