O primă tranșă de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România la finalul lunii decembrie, personalul medical fiind pe lista prioritară pentru administrare, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Vaccin anti-coronavirusFoto: thanakorn hormniam | Dreamstime.com

"Se discută (...) de un vaccin SARS-CoV-2. Avem acele discuţii cu comunitatea europeană, suntem angrenaţi, avem o primă tranşă care ar trebui să vină în sfârşitul lui decembrie şi să începem în ianuarie. Intenţia noastră este ca tot personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă pentru a putea să avem o linie întâi solidă”, a declarat ministrul la videoconferința Profit Health Forum.

El a reiterat că pandemia de COVID-19 "se tranşează" în pre-spital, iar lupta cu noul coronavirus este una comună.

"Chiar dacă se discuta foarte mult de acea testare... Noi avem nişte barometre pe care le urmărim foarte clar. Indiferent de numărul de teste, pacienţii care se prezintă la Primiri-Urgenţe sunt aceiaşi, pacienţii care aglomerează Boli Infecţioase sunt aceiaşi, pacienţii care sunt în ATI sunt aceiaşi, pacienţii care decedează sunt aceiaşi. Ce putem face? Întâi să înţelegem că toţi avem o luptă comună şi noi ca sistem medical, ca şi Guvern, ca şi Administraţie Prezidenţială, dar şi populaţia civilă. Această pandemie nu se tranşează în spitale. Această pandemie se tranşează în pre-spital. Sistemul medical este cel care se extinde şi adaptează ca şi număr de capacitate paturi, terapie intermediară pe ce vine din teritoriu. Modificăm pe zi ce trece şi capacităţi de Terapie intensivă suplimentare, care pot la un moment dat prelua necesarul pentru aceşti pacienţi care sunt în stare critică. Cred că soluţia nu este doar acolo, soluţia este în pre-spital în respectarea şi impunerea unor reguli", a mai spus Nelu Tătaru, citat de Agerpres.