Ordonanța de Urgență ce prevede că pacienții asimptomatici și cei cu forme ușoare de COVID-19 nu vor mai fi internați în spital, ci vor fi tratați acasă, de medicii de familie, nu modifică traseul pacienților cu test pozitiv pentru SARS-CoV2 sau al pacienților cu simptome de infecție. Mai exact, conform Ordinului ministrului Sănătății din 7 septembrie 2020, care nu a fost modificat, pacienții necesită în continuare evaluare în spitalele COVID, unde vor fi transportați prin grija Direcțiilor de Sănătate Publică, în colaborare cu Serviciul de Ambulanță coordonat prin 112. Diferența este că pacienții fără simptome sau cu simptome pentru care nu este necesară izolarea în spital nu mai trebuie evaluați în termenul strict de 48 de ore de la primirea testului pozitiv, termen care era impus de lege până acum, arată reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Coronavirus RomaniaFoto: Lutcanu Iuliana / IPA / PA Images / Profimedia

Ordonanța de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial, dar nu produce deocamdată efecte, mai fiind necesare norme de aplicare și un Ordin comun Ministerul Sănătății - Casa de Asigurări de Sănătate.

Medicii de familie atrag însă atenția că traseul pacienților cu test pozitiv pentru SARS-CoV2 sau al pacienților cu simptome de infecție, conform definiției de caz, rămâne nemodificat. Mai exact, conform Ordinului ministrului Sănătății din 7 septembrie 2020, care nu a fost modificat, pacienții necesită în continuare evaluare în spitalele COVID, unde vor fi transportați prin grija Direcțiilor de Sănătate Publică, în colaborare cu Serviciul de Ambulanță coordonat prin 112. Diferența este că pacienții fără simptome sau cu simptome pentru care nu este necesară izolarea în spital nu mai trebuie evaluați în termenul strict de 48 de ore de la primirea testului pozitiv, termen care era impus de lege până acum, arată reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

În plus, procedura de eliberare a certificatului de concediu medical pentru pacienții aflați deja în zona de izolare sau carantină rămâne încă nemodificată, subliniază Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie. Pacientul necesită în continuare decizia de izolare sau decizia de carantină, după caz, eliberată de Direcția de Sănătate Publică. Prevederea se găsește în art. III al OUG 180/2020.