Spania decretează stare de urgență, pentru a doua oară de la debutul pandemiei, informează euronews. Premierul spaniol Pedro Sanchez a spus că va cere aliaților din Parlamentui să sprijine prelungirea stării de urgență pentru șase luni, până în luna mai, relatează Reuters.

Coronavirus SpaniaFoto: Profimedia Images

Potrivit lui Sanchez, călătoriile între regiuni vor fi interzise conform regulilor impuse de starea de urgență.

De asemenea, fiecare regiune va fi sub carantină nocturnă între 23.00 și 06.00, cu o oră de flexibilitate.

Decizia a fost luată de guvern, în cadrul unei ședințe extraordinare a consiliului de miniștri care fusese anunțată sâmbătă seara.

Într-o ședință programată duminică dimineața și care a durat două ore, guvernul de la Madrid a decis să anunțe o stare de urgență pentru 15 zile, presa locală citată de euronews relatând că executivul ar intenționa să o prelungească până în aprilie.

Sâmbătă seara, guvernele locale din nouă regiuni (în total Spania are 17 regiuni autonome) au cerut executivului de la Madrid să adopte această măsură excepțională.

Spania a decretat stare de urgență, prima oară, în luna martie, stare care a durat până în luna iunie.

Spania a depășit 1 milion de îmbolnăviri și are un bilanț de 34.752 de decese.

În aceeași zi, și Italia a anunțat înăsprirea restricțiilor, care includ închiderea temporară, începând de luni, a cinematografelor, teatrelor, sălilor de sport şi piscinelor.

Pe de altă parte, şcolile şi grădiniţele vor rămâne deschise în Italia, 75% din cursurile din licee şi universităţi desfăşurându-se în schimb online. Totodată, populaţia este îndemnată să evite pe cât posibil transportul în comun şi deplasările în afara comunităţii.

Ultimul bilanţ al Italiei indică circa 20.000 de cazuri noi de contaminare în 24 de ore, totalul de la începutul pandemiei ajungând la peste 500.000, cu 37.000 de decese.