Testarea clinică a vaccinului experimental împotriva Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Britanică din Oxford a fost reluată în Statele Unite, singura țară în care era încă suspendată după apariția unei boli la un participant în urmă cu mai bine de șase săptămâni, a declarat vineri grupul farmaceutic, relatează AFP.

AstraZenecaFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

„Agenția pentru medicamente (FDA) a autorizat astăzi reluarea în Statele Unite, în urma reluării studiilor în alte țări în ultimele săptămâni”, a spus AstraZeneca într-un comunicat. Procesul a fost suspendat la nivel mondial pe 6 septembrie, dar a fost reluat în Marea Britanie și în alte țări în zilele și săptămânile care au urmat.

Un participant la testele din Marea Britanie s-a îmbolnăvit de o rară boală inflamatorie a măduvei spinării, mielită transversă.

Potrivit surselor Reuters, cei care conduc testele vor fi obligați să includă în formularul de consimțământ pe care îl semnează participanții din SUA și informațiile privind cazul britanic.

Anterior, autoritățile din Regatul Unit au analizat boala și au ajuns la concluzia că există ”insuficiente dovezi, astfel încât să se afirme cu certitudine” că boala a avut sau nu vreo legătură cu vaccinul.

AstraZeneca, ce dezvoltă un vaccin anti-coronavirus împreună cu cercetători Oxford, era considerată un lider în cursa mondială din domeniu, până la suspendarea testelor de ultimă fază.

Primele date de la testele pe scară largă (ultima fază) ce sunt făcute în SUA cu vaccinurile dezvoltate de Pfizer și Moderna sunt așteptate luna viitoare.

Citește și: