Alte trei mari orașe din România - Sibiu, Timișoara și Arad - intră în scenariul roșu, care presupune închiderea școlilor, purtarea obligatorie a măștii și în spațiile deschise sau închiderea restaurantelor, a teatrelor și cinematografelor. La Timișoara, rata de infectare a ajuns vineri la 3,39 la mia de locuitori, la Sibiu - 3,24, iar la Arad incidența a ajuns la 3,08 cazuri.

SibiuFoto: Facebook Primaria Sibiu

Sibiu

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis vineri că şi în municipiul Sibiu devine obligatorie purtarea măştii şi cursurile se vor face doar online, începând de sâmbătă, timp de 14 zile, a anunțat Prefectura, citată de Agerpres.

Rata de infectare a trecut de 3 și în localitățile Şelimbăr (sat Şelimbăr şi sat Veştem) şi Arpaşu de Jos (sat Arpaşu de Jos).

Deciziile CJSU pentru Sibiu și pentru cele două localități din județ:

Începând cu sâmbătă, ora 00:00 până în 6 noiembrie, ora 24:00, se va institui obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Tot de sâmbătă, se închid cinematografele, instituţiile de spectacole şi/sau concerte.

Tot în următoarele 14 zile, vor fi închise restaurantele şi cafenelele.

În municipiul Sibiu, toate cursurile se vor face doar online, potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, profesorul Alexandru Dumbravă.

"Toate unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi private, acreditate sau autorizate din municipiul Sibiu propun trecerea în scenariul roşu ca urmare a depăşirii indicelui de peste 3 la mia de locuitori. (...) din păcate, închidem porţile şi ne supunem prevederilor legii, sperăm ca împreună cu populaţia să reuşim să scădem acest indice păcătos", a declarat Alexandru Dumbravă.

Timișoara

La Timișoara, rata de infectare a atins vineri 3,39 la mia de locuitori, conform Prefecturii Timiș, iar orașul a intrat în scenariul roșu.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit şi a stabilit măsurile ce se impun în următoarele 14 zile, pentru prevenirea îmbolnăvirii cu coronavirus, scrie News.ro. Printre cele mai importante decizii luate au fost cele legate de închiderea şcolilor şi grădiniţelor din Timişoara şi continuarea cursurilor exclusiv în mediul online, începând de luni, 26 octombrie. Creşele din oraş vor rămâne, totuşi, deschise.

Restaurantele, barurile şi localurile vor fi închise la interior, în următoarele două săptămâni, însă terasele vor putea fi folosite în continuare, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare. Se vor închide şi cinematografele, sălile de spectacole şi sălile de sport din Timişoara. Masca va trebui purtată în toate spaţiile publice.

Măsurile adoptate în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă intră în vigoare vineri noaptea, la ora 00.00.

Arad

Și municipiul Arad a trecut în scenariul roşu, începând de vineri, când incidenţa a ajuns la 3,08 cazuri de COVID-19 la 1.000 de locuitori..

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad, care s-a întrunit într-o şedinţă extraordinară, a decis că toate şcolile şi grădiniţele din municipiul Arad vor fi în scenariul roşu începând de luni, timp de două săptămâni. Astfel, 124 de unităţi şcolare, cu 30.029 copii, îşi vor desfăşura activitatea online. La acestea, se adaugă 15 clase de elevi sau de preşcolari din alte localităţi, cu un total de 328 copii, care vor avea doar activităţi online, pentru că în aceste cazuri este vorba de copii sau dascăli confirmaţi cu SARS-CoV-2, scrie Agerpres. În scenariul galben vor învăţa copiii din 154 unităţi şcolare din județ, iar în scenariul verde vor rămâne 169 unităţi şcolare.

Mai multe şcoli din municipiu i-au anunţat pe părinţi încă de joi după-amiază sau vineri dimineaţă, înainte de şedinţa CJSU, despre faptul că şcolile vor funcţiona în regim online de luni. În anunţul transmis pe reţelele de socializare către părinţi şi elevi, se arată că orarul claselor rămâne acelaşi ca în cazul prezenţei fizice la cursuri. La Şcoala Gimnazială "Mihai Eminescu" Arad, de exemplu, orele online vor avea 40 de minute, cu pauze de 20 de minute.

Una dintre măsurile decise de CJSU pentru municipiul Arad, care intră în vigoare de sâmbătă, este obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani în toate spaţiile publice închise şi deschise, aglomerate şi neaglomerate.

Totodată, organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte va fi interzisă de sâmbătă, iar activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, va fi interzisă în interiorul clădirilor. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare va fi permisă doar pentru persoanele cazate în respectivele unităţi şi activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc va fi interzisă.