Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj a cerut joi seară autorităților centrale instituirea carantinei în comunele clujene Sic și Săvădisla, unde rata de incidență cumulată a cazurilor de Covid a ajuns la 8,73 la mia de locuitori, respectiv la 6,3 la mia de locuitori.

Romani in carantinaFoto: Andrei PUNGOVSCHI / AFP / Profimedia

Decizia a fost luată în ședința CJSU Cluj de joi seara, iar carantina ar urma să fie aplicată de vineri, de la ora 00.00, informează Mediafax.

„Având în vedere situația epidemiologică din comunele Sic și Săvădisla generată de coronavirusul SARS-CoV-2, care a dus la înregistrarea unei rate de infectare cu virusul SARS-CoV-2 de 8,73 cazuri la 1000 de locuitori în comuna Sic, respectiv 6,30 cazuri la 1000 de locuitori în comuna Săvădisla, riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, (...) CJSU Cluj, a hotarât următoarele: se va solicita Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției emiterea Ordinului Comandantului Acțiunii pentru instituirea măsurii de carantină zonală, începând cu data de 24.10.2020, ora 00.00, pentru o perioadă de 14 zile, pentru localitatea Sic din comuna Sic și localitatea Săvădisla din comuna Săvădisla, județul Cluj”, se arată în decizie.

Conform CJSU, în aceste zone se impun limitarea la maximum a deplasării persoanelor şi monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri, stabilirea unor rute ocolitoare și interzicerea desfășurării următoarelor activități: organizarea de evenimente private în spații închise și deschise, activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor, inclusiv a teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor, activitatea sălilor de noroc, a structurilor de primire turistică, a cinematografelor și instituțiilor organizatoare de spectacole și/sau concerte.

De asemenea, slujbele religioase sunt permise doar în exteriorul clădirilor, cu prezența a maximum 20 de persoane, iar purtarea măștii devine obligatorie. Totodată, sunt suspendate cursurile „față în față” pentru toate unitățile de învățământ.

De asemenea, CJSU Cluj a decis trecerea în scenariul roșu a unităților de învățământ din Câmpia Turzii și feleacu, unde rata incidenței a trecut de 3 la mia de locuitori. În acest localități, se instituie obligația purtării măștii de protecție în toate spațiile publice deschise, este interzisă organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, a restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, și a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.