Noua Zeelandă a depistat 25 de noi infecții cu coronavirusul în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr de cazuri după vârful inițial al pandemiei din lunile martie-aprilie, transmite The Guardian.

Coronavirus Noua ZeelandaFoto: Xinhua / Profimedia Images

Două dintre cazuri au fost infecții locale iar restul au fost depistate la graniță, 18 dintre acestea fiind în rândul unor echipaje de pescuit rusești și ucrainene care au sosit cu un zbor charter din Moscova cu câteva zile în urmă.

Cele două contagieri locale au fost contacte ale unui muncitor portuar testat pozitiv duminica trecută, acesta fiind primul caz de transmitere comunitară înregistrat în Noua Zeelandă din 25 septembrie.

„Nu suntem neglijenți la graniță și neozeelandezii trebuie să se asigure că nu sunt neglijenți în comunitate”, a declarat Ashley Bloomfield, directorul general pentru sănătate al Noii Zeelande.

Un număr total de 235 de pescari au sosit din Moscova cu un zbor charter închiriat de o companie privată, au precizat oficialii neozeelandezi, acesta fiind primul din două zboruri programate să sosească din Rusia, țara cu al patrulea cel mai mare bilanț de infecții cu SARS-CoV-2.

Noua Zeelandă are unul dintre cele mai mici bilanțuri ale fatalităților provocate de COVID-19, 25 de persoane pierzându-și viața în această țară din cauza coronavirusului, și mai puțin de 2.000 de infecții confirmate.

Succesul în combaterea pandemiei a fost pus pe seama carantinei impuse în lunile martie-aprilie, una din cele mai stricte introduse oriunde în lume.

În prezent doar neozeelandezilor și familiilor lor li se permite să intre în țară și aceștia trebuie să petreacă două săptămâni în carantină, perioadă în care sunt testați de două ori pentru coronavirus. Excepție de la regulă fac unele state australiene și muncitorii esențiali, categorie în care intră și echipajele de pescuit.

Muncitorilor li s-a cerut să se autoizoleze timp de 14 zile înainte să plece din Moscova și toți au fost testați înainte de îmbarcare, potrivit directorului pentru sănătate neozeelandez, acesta anunțând că două persoane au fost testate pozitiv și li s-a interzis deplasarea.

Celelalte infecții au fost depistate în urma unor testări suplimentare efectuate în centrele de carantină din Noua Zeelandă.

„Faptul că am descoperit aceste infecții este o dovadă că sistemul funcționează”, a mai declarat Bloomfield.

Aceasta a adăugat că membrii echipajelor de pescuit erau singurele persoane cazate la hotelul unde se aflau în carantină și că angajații aeroportului prin care pescarii au intrat în țară urmează să fie testați, la fel ca și șoferul autocarului care i-a transportat la hotel.

Citește și: