Numărul crescând de cazuri de coronavirus din emisfera nordică se datorează faptului că persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată „nu au fost plasate în carantină pentru o perioadă adecvată”. Acest lucru a fost susținut de directorul pentru urgențe al OMS, Michael Ryan, relatează Rai News, potrivit Rador.

Coronavirus FrantaFoto: Profimedia Images

„Nu s-a întâmplat peste tot și în mod sistematic, dar sunt convins că acesta este principalul motiv pentru care vedem cifre atât de mari”, a adăugat Ryan, precizând că în jumătate din cele 48 de țări din Europa care fac parte din agenția ONU, cazurile de Covid-19 au crescut cu 50%.

"Odată cu sosirea iernii în emisfera nordică, observăm o accelerare a cazurilor, în special în Europa și America de Nord", a declarat luni, directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul briefing-ului asupra coronavirusului.

„Odată cu creșterea numărului de cazuri, crește și numărul persoanelor care au nevoie de paturi în spitale și la secţiile de terapie intensivă”, chiar dacă acum medicii îi tratează pe pacienți mai bine decât în ​​primele zile ale pandemiei.

„Când se depășește capacitatea spitalului, se înregistrează o situație extrem de dificilă și periculoasă”.

"Știu că lumea e obosită, dar virusul a arătat că, atunci când lăsăm garda jos, se poate întoarce cu o viteză uimitoare, ameninţând din nou spitalele și sistemele de sănătate", a adăugat Ghebreyesus.

"Dacă facem împreună alegeri inteligente, putem controla situaţia, ne putem asigura că serviciile esențiale de sănătate continuă să funcţioneze, iar copiii vor putea continua să meargă la școală".