Raportul săptămânal privind evoluția COVID-19 în România publicat marți de Institutul Național de Sănătate Publică nu mai cuprinde situația în București și în județe privind incidența cazurilor la mia de locuitori, precum și o serie de alte date precum numărul focarelor, care erau publicate în mod obișnuit, în ziua de marți. Este primul raport săptămânal dat publicității de INSP după scandalul de săptămâna trecută când Institutul de Sănătate Publică și Grupul de Comunicare Strategică au transmis date contradictorii privind rata de infectare în Capitală raportat la mia de cazuri în ultimele 14 zile.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raportul publicat marți de INSP cu situația din săptămâna 12-18 octombrie nu mai cuprinde harta cu incidența cazurilor la mia de locuitori în ultimele 14 zile, situația paturilor destinate bolnavilor de COVID-19, focarele nou raportate (număr și tip de unitate în care au fost confirmate îmbolnăviri), vulnerabilitatea și nici evoluția cazurilor confirmate la nivel județean.

Aceste date se regăseau în fiecare raport săptămânal publicat de INSP, raport care avea până acum 5 pagini, față de 2, cum are cel de marți.

Peste o treime din numărul cazurilor de COVID-19 din ultima săptămână, în București și în 4 județe

Conform datelor INSP, 33,7% din totalul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus din ultima săptămână au fost raportate în Bucureşti și în 4 județe - Iaşi, Cluj, Timiş şi Dolj.

De asemenea, 29,6% din totalul deceselor din ultima săptămână s-au înregistrat în Bucureşti, Prahova, Vaslui, Caraş-Severin şi Dâmboviţa.

Principalele concluzii ale raportului INSP pentru săptămâna 12 - 18 octombrie:

  • 33.7% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Iași, Cluj, Timiș și Dolj.
  • 29.6% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Prahova, Vaslui, Caraș-Severin și Dâmbovița.
  • 1 din 32 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical.
  • 81.8% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 60% din decese au fost la bărbați.
  • 95.6% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Reamintim că Institutul de Sănătate Publică și Grupul de Comunicare Strategică au transmis în urmă cu o săptămână date contradictorii privind rata de infectare în București raportat la mia de cazuri în ultimele 14 zile. INSP a transmis inițial că acest indice este 3,11 la mia de locuitori, în timp ce GCS a transmis că această rată este de 2,69. Ulterior, INSP a rectificat cifra, a modificat propriul raport și a introdus încă o coloană: incidența raportată la populația după domiciliu - 2,65 care se apropia de aceeași rată transmisă de GCS.

Președintele Klaus Iohannis spunea atunci că așteaptă ca Guvernul să clarifice de urgență de ce două instituții guvernamentale - Institutul de Sănătate Publică și Grupul de Comunicare Strategică - au transmis marți date contradictorii. "E ciudat că două instituţii guvernamentale dau rezultate diferite. După părerea mea, e nevoie urgentă de corelarea datelor între aceste instituţii şi aştept ca Guvernul să clarifice aceste probleme de urgenţă", a declarat Iohannis într-o conferința de presă, răspunzând unei întrebări.