Belgia ar putea fi nevoită să revină la carantina generală total dacă nu se va opri înmulţirea infectărilor cu COVID-19 şi a internărilor în spital, afirmă un important virusolog belgian într-un interviu apărut marţi într-un ziar local citat de Reuters și Le Soir.

Masca de protectie, obligatorie in BelgiaFoto: Stringer / Zuma Press / Profimedia

„Într-un astfel de caz, am fi nevoiţi să luăm în considerare măsuri şi mai restrictive, care ar însemna un 'lockdown' ca cel impus în martie şi aprilie”, a spus Yves Van Laethem pentru La Derniere Heure.

Van Laethem, care susţine conferinţele naţionale de presă privind situaţia legată de COVID-19, a spus că numai un eventual vaccin sau un tratament eficient ar ajuta la oprirea pandemiei.

În contextul în care cazurile se înmulţesc rapid în Europa, Irlanda a impus luni unele dintre cele mai dure restricţii de pe continent, iar Ţara Galilor urmează să înceapă vineri un „lockdown” de două săptămâni.

Duminică, ministrul Sănătăţii din Belgia, Frank Vandenbroucke, a declarat că întreaga capitală Bruxelles şi regiunea sudică Valonia sunt „aproape de un tsunami”, situaţia sanitară fiind cea mai gravă din Europa. El a precizat că un tsunami ar însemna că autorităţile au pierdut controlul situaţiei şi că procedurile de sănătate care nu sunt legate de COVID-19 vor trebui amânate.

Belgia, ţară cu 11 milioane de locuitori, a raportat luni o medie zilnică de 7.876 de noi infecţii, 252 de spitalizări şi 30 de decese în săptămâna încheiată la 15 octombrie.

În timpul perioadei de vârf a valului de infectări cu coronavirus din primăvară, la sfârşitul lunii martie, peste 600 de persoane erau internate zilnic în spital în Belgia.

Citește și: