Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara este de părere că pentru o scădere însemnată a numărului de cazuri de COVID-19 este nevoie de un blocaj total de două sau trei săptămâni, însă "din păcate este an electoral". El spune că explozia de cazuri va fi greu de stopat: "Acum va trebui să alegem între ce putem salva şi ce nu putem salva".

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat ce ar trebui să facă autorităţile din România, având în vedere creşterea cazurilor de infecţii cu virusul SARS CoV-2, medicul Virgil Musta a declarat pentru News.ro că ar fi necesar un nou blocaj de două-trei săptămâni.

”Ar trebui impuse niste reguli mai stricte şi avut mare grijă să se implementeze. Degeaba e interzis să ne adunăm în număr mare, când chefurile continuă. Dacă nu eşti ferm... Şi poate gândit foarte bine... Ideal, poate ar fi bine să blochezi totul două - trei săptămâni, dar din păcate este an electoral. Trei săptămâni, dacă s-ar bloca, ar fi o măsură bună, dar nu ne putem permite deoarece industria ar fi afectată”, a declarat medicul Virgil Musta.

Întrebat, de asemenea, dacă putem vorbi de o scăpare de sub control a pandemiei de coronavirus, Musta a declarat că acest comportament de nerespectare a măsurilor de protecţie a dus la explozia de cazuri.

”Putem vorbi, este într-o progresie geometrică. Aşa se întâmplă şi în străinătate şi e mai greu de respectat. Dacă respectam acum trei luni, nu eram aici. Nerespectând, încetul cu încetul ne contaminăm. Acest comportament a dus la explozia de cazuri care va fi greu de stopat. Este rău că nu mai avem timp. În sensul presiunii asupra sistemului de sănătate. Una era să se întâmple când spitalul era gol, alta e când spitalul e plin. Acum va trebui să alegem între ce putem salva şi ce nu putem salva. Să zicem că sunt persoane care vin cu forme medii şi uşoare, acum îi trimitem acasă şi sperăm să nu evolueze sever”, a declarat Musta.

Medicul timişorean a mai spus că lucrează la un proiect de monitorizare a pacienţilor prin serviciul de telemedicină.

”Lucrez la un proiect pentru pacienţii cu SARS CoV-2 pe care să îi monitorizăm prin telemedicină. Problema este că acest proiect presupune nişte costuri, iar deocamdată nu am identificat sursa de finantare”, a adăugat Musta.