Guvernul sloven a anunțat luni intrarea în vigoare a unei carantine naționale începând de marți, la fel ca alte țări europene, în încercarea de a opri al doilea val de pandemie de coronavirus, relatează AFP.

Ljubljana, SloveniaFoto: Konstantin Kalishko / Alamy/ Profimedia Images

Cele două milioane de locuitori din această țară membră a Uniunii Europene nu vor avea voie să iasă între orele 21:00 și 06:00, cu excepția călătoriilor strict necesare, potrivit unui decret adoptat luni de guvern.

Adunările vor fi, de asemenea, limitate la 6 persoane față 10 anterior și toate călătoriile între cele 12 regiuni ale țării vor interzise.

Restricțiile afectează și școlile: de luni, doar elevii din clasele primare au voie să meargă la cursuri, iar copiii mai mari vor face cursuri online.

Slovenia, care a reușit să limiteze răspândirea coronavirusului în primăvară, este de această dată copleșită: numărul de infecții s-a dublat într-o săptămână și capacitatea spitalelor nu mai este suficientă pentru a găzdui toți pacienții. Autoritățile sanitare au fost forțate să oprească urmărirea contactelor persoanelor infectate, din cauza lipsei de personal suficient.

În total, 190 de decese și peste 13.500 de cazuri au fost înregistrate de la apariția pandemiei, potrivit statisticilor oficiale.

În regiune, Austria și-a intensificat luni măsurile, cancelarul conservator Sebastian Kurz a cerut locuitorilor să „facă totul pentru a preveni un al doilea blocaj”.

Întâlnirile vor fi restricționate acum la șase persoane în interior și 12 persoane în aer liber, cu excepția ceremoniilor funerare. Majoritatea infecțiilor au avut loc într-adevăr în ultimele săptămâni în cercurile de familie și prieteni.

De asemenea, guvernul austriac a limitat numărul de spectatori la 1.000 în interior și 1.500 în aer liber, cu obligația de a aloca locuri.