Cel puțin jumătate din populația de 1,3 miliarde a Indiei ar putea să fie infectată cu noul coronavirus până în luna februarie a anului viitor, ajutând la încetinirea răspândirii bolii, a spus luni un membru al Comisiei guvernamentale federale însărcinate cu asigurarea de previziuni, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

India a raportat până acum 7,55 milioane de cazuri de coronavirus, fiind surclasată doar de SUA în ceea ce privește totalul infecțiilor.

Dar numărul infecțiilor scade în India după un vârf la mijlocul lunii septembrie, cu 61.390 de noi cazuri raportate în medie pe zi, potrivit bilanțului Reuters.

”Modelul nostru matematic estimează că aproximativ 30% din populație este acum infectată și ar putea ajunge până la 50% în februarie”, a spus pentru Reuters Manindra Agrawal, profesor la Indian Institute for Technology din Kampur și membru al Comisiei.

Comisia estimează că actuala răspândire a virusului este mult mai mare decât arată anchetele serologice ale guvernului federal, care arată că doar 14 la sută din populație a fost infectată până în septembrie.

Dar Agrawal a spus că anchetele serologice ar putea să nu fie capabile să facă o eșantionare corectă din cauza mărimii populației pe care o analizează.

Comisia de virusologi, oameni de știință și experți, a făcut duminică public un raport care se bazează pe un model matematic.

”Am dezvoltat un nou model care ține cont în mod explicit și de cazurile neraportate, astfel încât putem împărți oamenii în două categorii - cazuri raportate și infecții care nu sunt raportate”, a spus Agrawal.

Potrivit Comisiei, numărul cazurilor ar putea ajunge la 2,6 milioane de infectări într-o singură lună dacă măsurile de distanțare fizică și de purtare a măștii nu sunt respectate.