Al doilea val de coronavirus este în plină efervescenţă în Europa și rămâne tot mai puţin timp până la perioada anului în care au loc multe adunări de familie: Crăciunul. Este posibilă salvarea acestei perioade? Christian Drosten, directorul de virusologie la spitalul La Charité din Berlin, un „Fernando Simón” german, crede că cheia stă în conceptul de „pre-carantină”, scrie ziarul spaniol 20minutos, citat de Rador.

Christian DrostenFoto: Profimedia Images

Christian Drosten, care o consiliază pe Angela Merkel și face parte din grupul de experți al UE privind coronavirusul, afirmă că, pentru a ne bucura de un Crăciun mai mult sau mai puțin normal, ar fi indicat să evităm toate contactele fizice și sociale cu cel puțin o săptămână înainte.

„Fiecare individ, desigur, trebuie să ia în considerare modul în care acest lucru poate fi implementat în propria viață cotidiană”, a declarat Drosten pentru publicația Die Zeit. „Cum să faci asta când ai copii care merg la grădiniță sau la școală? Este posibil să eviți întâlnirile cu câteva zile înainte de vizitarea familiei sau să lucrezi în totalitate de acasă, dacă munca o permite?”, spune el.

„Aceasta ar putea fi o abordare pentru perioada următoare, pentru sărbătorile de toamnă și poate și pentru Crăciun, dar același lucru este valabil și pentru moment: într-o anumită măsură, oamenii trebuie să cântărească singuri riscurile unei pandemii. Nu există nimeni în siguranță absolută, există întotdeauna riscuri reziduale”, adaugă Drosten.

„Totul se rezumă la o mulțime de mici decizii de zi cu zi. De exemplu, când ieși să mănânci și apare întrebarea dacă ar trebui să intri sau nu în local, chiar dacă este destul de aglomerat. Intri sau spui: „Da, e frig, dar hai să stăm afară încă 15 minute și atunci să mergem acasă”. Sau întrebarea dacă trebuie într-adevăr să organizezi petrecerea pe care ai planificat-o în această iarnă - poate poți găsi un spațiu mai mare sau să o amâni”, explică dr. Drosten.

„Niciunul dintre aceste lucruri nu este interzis și nimeni nu poate sau nu vrea să le reglementeze. Cu toții trebuie să luăm situația în serios, chiar și atunci când încercăm să avem o viață cotidiană normală. Cu toții trebuie să dezvoltăm o conștientizare adecvată a situației”, a conchis el.

În ceea ce privește viitorul virusului, Christian Drosten nu este optimist: „Pe baza datelor disponibile, potența virusului nu s-a schimbat, ci doar capacitatea sa de răspândire, deși minim. Și este probabil să rămână așa în viitorul apropiat. Este puțin probabil ca o versiune slăbită a agentului patogen să se stabilească foarte curând”.