Guvernul slovac a aprobat duminică planurile de implicare a până la 8.000 de membri ai forţelor armate pentru a sprijini operaţiunea de testare în masă a populaţiei la infecţia cu noul coronavirus, relatează Agerpres.

Coronavirus SlovaciaFoto: JOE KLAMAR / AFP / Profimedia

Slovacia, ţară cu 5,5 milioane de locuitori, vrea să testeze toate persoanele cu vârsta de peste 10 ani, pe parcursul a două weekend-uri începând din 30 octombrie, cu ajutorul aşa-numitelor teste antigen, care produc rezultate mai rapide, dar sunt mai puţin precise decât cele standard RT-PCR.

Deocamdată nu s-a luat decizia dacă testele vor fi obligatorii pentru populaţie.

Guvernul va lansa o fază pilot în cele mai afectate regiuni la 23 octombrie şi a comandat deja în jur de 13 milioane de teste antigen.

Testarea va fi realizată de personalul medical.

Slovacia a înăsprit restricţiile antiepidemice, urmârind să evite noi măsuri dure de izolare după costurile economice considerabile din trimestrul al doilea.

Prim-ministrul Igor Matovic a afirmat că participarea masivă la testare va ajuta la evitarea acestei ameninţări.

Sâmbătă au fost raportate 1.567 de cazuri noi, după ce joi s-a trecut pentru prima dată pragul de 2.000 de infectări pe zi.

Bilanţul cumulat al cazurilor a ajuns la 29.835, aproape triplu faţă de sfârşitul lunii septembrie. Numărul deceselor asociate Covid-19 s-a majorat cu 44 în octombrie, dintr-un total de 92.​