Managerul Institutului ”Matei Balş” din Capitală, Adrian Streinu Cercel, spune că își menține declarația potrivit căreia pandemia de COVID-19 se va termina în anul 2023.

Adrian Streinu CercelFoto: YouTube

Întrebat, în conferința de presă de la PSD în care și-a anunțat candidatura la Senat, dacă își menține declarația că pandemia se va termina în 2023, Streinu Cercel a răspuns: "Da. Categoric, da. De la o persoană care este infectată în decursul unei serii de patru zile alte trei persoane vor fi infectate, după încă patru zile alte nouă persoane vor fi infectate și după încă patru zile încă 27 de persoane. Așa se face că de la o persoană infectată în decurs de 12 zile vom avea 40 de persoane infectate".

"Puteți să faceți un calcul simplu coroborat cu populația României și să vedeți cam în cât timp populația României va ajunge să treacă toată prin infecție. Fiind un virus cu răspândire relativ lentă, se va întinde pe circa doi ani de zile. Suntem în 2020, mai puneți 2021, 2022 și în 2023 s-ar putea să respirăm ușurați”, a susținut Cercel, potrivit Mediafax.

Răspunzând unei alte întrebări, Streinu Cercel a spus că susține în continuare testarea în masă, deoarece "fără testare nu vom reuși să depășim cu ușurință această pandemie”.

Întrebat cum se va înțelege cu viitorul său coleg de Parlament, profesorul Alexandru Rafila, care în urmă cu două zile spunea că testarea în masă a populației nu este o soluție optimă, Streinu Cercel a replicat: "Depinde de ce strategii pui pe hârtie”.