John Snow Memo Consensul privind noul coronavirus la care au ajuns peste 2.000 de medici și oameni de știință. Ce spun aceștia despre imunitatea de turmă

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 16 octombrie 2020, 9:04 Actualitate | Coronavirus


Pandemie
Foto: Yoshio Tsunoda / AFLO / Profimedia
Peste 2.000 de oameni de știință, cercetători și medici au semnat Memorandumul John Snow, un text în care este prezentat consensul comunității științifice, bazat pe dovezi, în privința noului coronavirus și a modului cum trebuie – sau nu trebuie – gestionată această pandemie.

Textul, al cărui nume face referire la unul dintre fondatorii științei epidemiologiei, a fost publicat inițial în prestigioasa revistă medicală The Lancet:

”Sindromul de coronavirus respirator sever acut 2 (SARS-CoV-2) a infectat peste 35 de milioane de oameni la nivel global, peste 1 milion de decese fiind înregistrate de Organizația Mondială a Sănătății până la 12 octombrie 2020.

În condițiile în care al doilea val de COVID-19 afectează Europa, iar iarna se apropie, avem nevoie de comunicarea clară a riscurilor aduse de COVID-19 și a strategiilor eficiente de a le combate. În acest material ne prezentăm consensul, bazat de dovezi științifice, în privința COVID-19.

SARS-CoV-2 se răspândește prin contact (prin picături și aerosoli) și se transmite la distanță prin aerosoli, în special în condiții de ventilație redusă. Infecțiozitatea sa mare, combinată cu sensibilitatea unei populații la un virus la care nu a mai fost expusă, creează condițiile pentru o rapidă răspândire comunitară.

Rata deceselor COVID-19 este de mai multe ori mai mare decât cea a gripei sezoniere, iar infecția poate duce la o boală de lungă durată, inclusiv la oameni tineri și sănătoși.

Este neclar cât de mult durează imunitatea și, la fel ca alte coronavirusuri sezoniere, SARS-CoV-2 este capabil să reinfecteze oamenii care au avut deja boala, dar frecvența re-infectării este necunoscută.

Transmiterea virusului poate fi temperată prin distanțare fizică, folosirea de măști faciale, igiena mâinilor și căilor respiratorii și prin evitarea aglomerărilor de persoane și a spațiilor slab ventilate. Testarea rapidă, anchetele epidemiologice și izolarea sunt și ele decisive în controlul transmiterii. Organizația Mondială a Sănătății a susținut aceste măsuri încă din prima parte a pandemiei.

În faza inițială a pandemiei, multe țări au instituit ”lockdown-uri (restricții pentru populație, inclusiv măsuri de închidere la domiciliu și lucru de acasă) pentru a încetini răspândirea rapidă a virusului.

Acestea au fost esențiale pentru reducerea mortalității, pentru ca serviciile de sănătate să nu fie depășite de situație și pentru a se câștiga timp cu scopul de a pune la punct sisteme de răspuns la pandemie care să oprească transmitere după perioada de lockdown.

Deși lockdown-urile au fost disruptive, afectând substanțial sănătatea mentală și fizică și lovid economia, aceste efecte au fost, adesea, mai rele în țările care nu au fost capabile să folosească răgazul din lockdown și de după acesta pentru a înființa metode eficiente de control al pandemiei.

În absența măsurilor adecvate de gestionare a pandemiei și a impactului asupra societății, aceste țări s-au confruntat cu continuarea restricțiilor.

Acest lucru a dus, în mod evident, la demoralizare și pierderea încrederii.

Sosirea celui de-al doilea val și conștientizarea provocărilor ce urmează a dus la renașterea interesului în așa-numita imunitate de turmă, care sugerează permiterea unei epidemii necontrolate, de amploare, în populația cu risc-redus, în același timp protejându-i pe cei vulnerabili.

Susținătorii ideii sugerează că asta va genera o imunitate a întregii populații prin infectarea celor cu risc redus, lucru ce va conduce, în final, la protejarea celor vulnerabili.

Orice strategie de control al pandemiei ce se bazează pe imunitate obținută prin infectarea naturală este defectuoasă.

Transmiterea necontrolată în rândul tinerilor aduce riscul de morbiditate semnificativă și de mortalitate în toată populația. Pe lângă costul uman, așa ceva ar afecta forța de muncă ca întreg și va depăși capacitatea sistemelor de sănătate de a oferi îngrijiri de urgență sau de rutină.

Mai mult, nu există dovezi privind imunitate de lungă durată la SARS0CoV-2 după infectarea naturală, iar transmiterea endemică ce va fi consecința reducerii în timp a imunității va reprezenta un risc pentru populația vulnerabilă pe termen nedefinit.

O asemenea strategie nu va opri pandemia COVID-19, ci va duce la epidemii recurente, așa cum s-a întâmplat cu numeroase boli infecțioase înainte de apariția vaccinării.

De asemenea, va pune o povară inacceptabilă pe economie și pe lucrătorii din sănătate, mulți dintre ei murind din cauza COVID-19 sau suferind traume din cauză că au fost nevoiți să practice medicină de dezastru.

În plus, încă nu înțelegem bine cine sunt cei care vor suferi de forma prelungită a COVID-19. Definirea celor vulnerabili este o chestiune complexă și, chiar dacă îi luăm în considerare doar pe cei care riscă o formă gravă a bolii, proporția persoanelor vulnerabile ajunge și la 30% din populație în unele regiuni.

Izolarea prelungită a mari părți din populație este practic imposibilă și profund lipsită de etică. Dovezile empirice din multe țări arată că nu este fezabil să riști restrângerea focarelor necontrolate la anumite parți din societate.

O asemenea abordare riscă și exacerbarea inegalităților socio-economice și discriminărilor structurale deja evidențiate de pandemie. Eforturile dedicare protejării celor mai vulnerabili sunt esențiale, dar trebuie să fie completate de strategii concentrate pe toate segmentele de populație.

Ne confruntăm, din nou, cu accelerarea rapidă a cazurilor de COVID-19 în mare parte din Europa, SUA și multe alte țări ale lumii.

Este crucial să acționăm urgent și hotărâtor. Măsuri eficiente de stopare și controlare a transmiterii trebuie implementate pe scară largă și trebuie sprijinite prin programe financiare și sociale care încurajează răspunsul comunităților și sunt țintite contra inegalităților care au fost amplificate de pandemie.

Continuarea restricțiilor va fi probabil necesară pe termen scurt, pentru a reduce transmiterea și a rezolva sistemele ineficiente de răspuns la pandemie, pentru a evita viitoare lockdown-uri.

Scopul acestor restricții este de controla infectările cu SARS-CoV-2 la niveluri scăzute prin detectarea rapidă a focarelor și răspuns rapid prin sisteme eficiente și complete de descoperire, testare, urmărire, izolare și sprijin astfel încât viața să se întoarcă aproape de normal fără a fi nevoie de restricții generalizate.

Protejarea economiei este legată inextricabil de controlarea COVID-19. Trebuie să ne protejăm forța de muncă și să evităm incertitudinea pe termen lung.

Japonia, Vietnam și Noua Zeelandă – ca să dăm câteva exemple – au arătat că răspunsurile solide din partea sistemelor de sănătate pot controla transmiterea, permițând întoarcerea la ceva aproape de normal, și mai sunt și alte povești de succes.

Dovezile sunt clare: controlarea răspândirii comunitare a COVID-19 este cea mai bună cale de a ne proteja societățile și economiile până când vaccinuri și tratamente sigure și eficiente vor veni, în lunile următoare.

Nu ne permite distrageri care subminează un răspuns eficient; este esențial să acționăm urgent, pe baza dovezilor științifice”. ”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

37743 vizualizari

 • -30 (46 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 16 octombrie 2020, 9:21)

  [anonim]

  • -10 (16 voturi)    
   dap (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:11)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui

   daca nu o mierlesc de covid jur ca strang bani si vizitez japonia.

   aaanyway,nu stiu daca realizati ca prapastia dintre guverne si poulime se adanceste tot mai mult.
   maretii conducatori mai au putin si impun inelul de fier in nasul boilor care trag la jug,ca deh,sa traga unde vor stapanii.ca si ochelarii de cal purtati non stop.diii martoaga,hais,cea,ptrrrr.o copaie cu fan si o galeata cu apa,trei bice pe zi,trage animalul dresat unde doreste ranza carutasului...
  • +6 (8 voturi)    
   Pff (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:38)

   Encounter [utilizator] i-a raspuns lui

   Ai înțeles ce ai vrut.
   De fapt au spus că e incompletă.
  • +19 (39 voturi)    
   Indiferent de schelalaielile trolilor covidioti (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:48)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui

   care au napadit articolul trebuie sa purtam masca.
   Astfel nu dam altora virusul si avem o sansa buna sa nu-l luam noi de la infectati asimptomatici.
   Daca va pasa de Romania purtati masca; numai un mancurt rus sau un covidiot ar fi impotriva masurilor tocmai pt ca ei se bucura de orice face rau Romaniei. Iar cresterea numarului de infectari este un rau!
   • +13 (17 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:39)

    [anonim] i-a raspuns lui UnOarecare

   • -5 (7 voturi)    
    ehem (Vineri, 16 octombrie 2020, 15:42)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    o sa va rog si pe dv,cu smerenie,sa denumiti si alte modalitati de transmitere.
    pana atunci,continuati sa trageti la jug muschiu' incordat
 • -16 (48 voturi)    
  "Consensul celor 98%" loveste (Vineri, 16 octombrie 2020, 9:22)

  xolv [utilizator]

  din nou.
  • -4 (20 voturi)    
   hei (Vineri, 16 octombrie 2020, 15:15)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Bineinteles ca Hotnews vorbeste de consensul oamenilor de stiinta si n-a mentionat nimic despre Great Barrington Declaration adoptata de mii de oameni de stiinta care militeaza pentru o abordare anti-lockdown.
 • -41 (63 voturi)    
  Consens 2000 (Vineri, 16 octombrie 2020, 9:23)

  Mazeta [utilizator]

  Seamănă cu jurămintele de credință ale „magistraților” pentru Ciorduța Kovesi. CIne nu sare ia condamnare.
  • +8 (12 voturi)    
   poate dintre smaglitorii tai (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:29)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   "Cine nu sare" dintre stapanii tai "ia condamnare". Aia care nu au contracte dubioase cu statul, nu iau spaga, si in general nu incalca legea, pot dormi linistiti, ca nu vine nimeni sa-i cerceteze.
   Da' cand ai tablouri zidite prin pereti, bani ingropati prin cimitire, vila cu 2 terenuri de tenis si brat de dunare privat cand tu ai lucrat al stat de cand te stii, atunci da, sari la fiecare respiratie a Codrutei, poate, poate ii esti simpatic si nu se ia de tine.
   • -6 (10 voturi)    
    Tot cu d'astea mai Bula? Tot cu d'astea? (Vineri, 16 octombrie 2020, 15:01)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Tot cu d'astea mai Bula? Tot cu d'astea?
    ====================

    Mai Bula, tot cu d'astea vii? Ala-i in puscarie de aproape doi ani, procurestii tai n-au demonstrat nimic din ce mananci matale acolo si tu tot cu d'astea? Nu va mai actualizeaza astia?
    • +6 (8 voturi)    
     Usor bre niuloace, ca faci infarct. (Vineri, 16 octombrie 2020, 20:39)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Vad ca esti inversunat rau, da' din pacate ai uitat sa ne spui care-i febletea care e "in puscarie de aproape doi ani" total nevinovata si hartsuita de statul paralel si oculta mondiala.

     Hai ca m-ai facut curios. Cine e persoana aia asha de asuprita de-ti creeaza asemenea reactii isterice?
 • -6 (78 voturi)    
  OMS "a susținut aceste măsuri" (Vineri, 16 octombrie 2020, 9:36)

  blacksheep [utilizator]

  "încă din prima parte a pandemiei" OMS nu a sustinut aceste masuri si sunt principalii vinovati prentru raspandire acestui virus la scara globala.
  Ca si-au schimbat politica dupa cum bate vantul este altceva.
  Ca nu există dovezi privind imunitate de lungă durată, suna ca un fel de amenintare, cel putin spus de OMS.
  Imunitatea obținută prin infectarea naturală este defectuoasă, este posibil, dar nu se poate afirma cert ca asa este.
  Exista si alte opinii referitor la acest subiect, sustinute de alti oameni de stiinta:
  https://www.stiripesurse.ro/experti-de-la-universitatile-harvard-oxford-si-stanford-se-pronunta-impotriva-lockdown-ului_1513806.html
  Este vorba despre :
  Dr. Martin Kulldorff este profesor de medicină la Harvard University, biostatistician și epidemiolog.
  Dr. Sunetra Gupta este profesoară la Oxford University, epidemiolog cu expertiză în imunologie, dezvoltarea vaccinurilor și modelarea matematică a bolilor infecțioase.
  Dr. Jay Bhattacharya este profesor la Stanford University Medical School, medic, epidemiolog, expert în politici de sănătate publică, cu o atenție pe bolile infecțioase și populații vulnerabile
  Scrisoarea deschisă a fost semnată deja de peste 1.600 oameni de știință din domeniul medical și peste 1.800 de practicieni medicali.
  • -6 (20 voturi)    
   interviu (Vineri, 16 octombrie 2020, 10:26)

   an_drei [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

   Aici e si un interviu cu ei: https://www.youtube.com/watch?v=rz_Z7Gf1aRE
  • -5 (19 voturi)    
   Great Barrington (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:15)

   Mendebilul [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

   Este vorba de Great Barrington Declaration, o găsești aici, https://gbdeclaration.org/, nu e nevoie de știri pe surse. Deja peste 40.000 de semnatari din domeniul medical.
  • +12 (24 voturi)    
   Păi (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:48)

   Encounter [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

   OAre cât ai citit sau ascultt din ce zic cei menționați de tine?
   Dr Kulldorff este pentru izolarea celor vulnerabili.
   Dr Gupta ia în calcul doar ”best case scenario” ceea ce nu își poate permite un guvern.
   Iar Dr Bhattacharya spune că Covid-19 este probabil de 10 ori mai letal decât gripa.

   Deci, hint pentru tine: când postezi ceva, verifică.
  • +3 (13 voturi)    
   Tanti Sunetra... (Vineri, 16 octombrie 2020, 15:03)

   Teszzt [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

   ii numeste pe oameni "resurse pentru virus" intr-un video de pe site-ul oficial al declaratiei. Adica ca si cum am fi soareci in laboratorul ei.

   Apoi cand explica imunizare in turma, vorbeste de imunitate ce tine 3-4 ani sau "forever", ori in cazul SARS-COV-2 inca nu se stie exact cat tine.

   Suficient sa stii ca n-au dreptate. Dar nah...
  • +5 (9 voturi)    
   Chiar (Vineri, 16 octombrie 2020, 15:22)

   Rdu [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

   asa o fi? Parca opinia unei societati medicale e mai adecvata in acest caz decat a uneia economice
   https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Barrington_Declaration
 • -5 (67 voturi)    
  Consens? :))) (Vineri, 16 octombrie 2020, 9:38)

  snake69fast [utilizator]

  https://www.johnsnowmemo.com/sign.html
  Oricine poate semna... :) Deci mai usor cu termenul de consens... Este o opinie cu 2000+ semnaturi pe o pagina web... In rest este propaganda pro-guvernamentala pentru statele care au abordat lock si acum tot nu o duc prea bine...
  • +17 (23 voturi)    
   Consensul (Vineri, 16 octombrie 2020, 10:58)

   panda_rosu [utilizator] i-a raspuns lui snake69fast

   este ca nu se stie cat dureaza imunitatea si nici frecventa de reinfectare. super, avem un consens ca suntem praf si nu stim nimic :))

   am intrat in articol sperand ca descopar informatii pretioase.
  • +6 (16 voturi)    
   Nu cred (Vineri, 16 octombrie 2020, 11:00)

   Ervis [utilizator] i-a raspuns lui snake69fast

   Incearca sa te semnezi si vezi daca iti apare numele. Se verifica identitatea celor care semneaza. Nu poate semna oricine. Cel putin asa sustin ei
   • -4 (20 voturi)    
    2000+ compus din: (Vineri, 16 octombrie 2020, 13:13)

    snake69fast [utilizator] i-a raspuns lui Ervis

    scientists, researchers & healthcare professionals... Adica poti fi si infiermier si poti semna ca doar esti healthcare professionals :)
    • +3 (13 voturi)    
     Si? (Vineri, 16 octombrie 2020, 13:58)

     Ervis [utilizator] i-a raspuns lui snake69fast

     Tu vezi vreun infirmier sau brancardier sa intre sa semneze pe un asemenea site? Stiu ca teoriile constipatiei prind bine la cei saraci cu duhul, dar nici chiar asa...
     • +5 (11 voturi)    
      curios (Vineri, 16 octombrie 2020, 16:07)

      StefanV [utilizator] i-a raspuns lui Ervis

      Astia au semnat dar poate ca niciunul nu a participat la vreo cercetare in acest sens. Cine verifica asta?

      Seamana mai mult a alegeri. Si de cand este cercetarea proces electoral?

      Nu zic ca afirmatiile din text nu sunt de bun simt (dupa parerea mea de necercetator) dar procesul asta de semnare este cel putin ciudat.
 • -7 (41 voturi)    
  aoleu, noi lupte intestine in comunitatea stiintif (Vineri, 16 octombrie 2020, 9:43)

  Je__ [utilizator]

  dupa atatea efecte ale asupra organelor, dupa descoperirea nu stiu cator gene mai bune sau mai rele, dupa atatea medicamente de la foarte ieftine la obscen de scumpe, dupa atatea vaccine ideologice sau nu, dupa atatea masuri de preventie arbitrare care se bat cap in cap, sa inteleg ca comunitatea stiintifica are indoieli si asupra parangheliilor din jurul COVID?

  pai Baba Vanga va spunea la fel de asta primavara! Ce v-ati mai chinuit 9 luni in facerile voastre teoretice?
 • -8 (68 voturi)    
  nu exista dovezi.. (Vineri, 16 octombrie 2020, 10:07)

  an_drei [utilizator]

  Nu exista dovezi nici ca imunitatea nu tine. Cel putin momentan modelul Suediei pare sa fie printre cele mai bune abordari. Saptamana trecuta au avut 2 morti la o populatie de 10 mil de locuitori, cred ca asta spune tot.
  E nasol sa ti vulnerabilii izolati, dar alternativa e sa ti toata populatia in lockdown.

  Aici e un tracker cu reinfectarile: https://bnonews.com/index.php/2020/08/covid-19-reinfection-tracker/
  Din cei ~40 mil testati sunt momentan identificate 23 de reinfectari. Deasmenea cel putin pe un caz reinfectarea e cauzata de o tulpina diferita.
  Momentan mi se pare ca sunt dovezi solide ca sa poti merge pe varianta ca imunitatea nu e chiar atat de scurta. Masurarea anticorpilor din sange nu e un criteriu relevant, deoarece acei anticorpi scad in mod natural in lipsa infectiei. Imunitatea cel mai probabil ramane in celulule T si B care nu le masoara nimeni si care sunt capabile sa genereze raspunul imun in caz de reintrare in contact cu virusul.

  Raul generat de lipsa accesului la sistemul medical, efectele izolarii, efectele fricii si panicii generate de mass media si de scrisori de genul acesta, costul inclusiv uman a crizei economice (care ii va lovi tot pe cei saraci cel mai tare), tot acest cost cred ca e mult mai mare decat costul imunitatii de turma la persoanele tinere si sanatoase.
  Daca s-ar investi resursele umane si financiare in protejarea vulnerabililor... dar preferam sa investim si sa pierdem si mai mult in "damage control".

  Am trecut prin infectie si a fost nasol, dar acum am o oarecare liniste in dreptul meu in special in contextul cresterii cazurilor din ultima vreme.

  Cred ca nu scoala, nu turistii, a dus la aceasta exploze in toata Europa, ci sezonul. Cu totii am sperat sa scapam in vara de virus. Nu a disparut, dar spre surprinderea noastra dupa izolare nu au prea crescut cazurile si am cam avut doua platouri destul de lungi. Acum mai in toata Europa graficele merg doar in sus.
  • -6 (34 voturi)    
   Foare bun comentariul dumneavoastra (Vineri, 16 octombrie 2020, 10:57)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

   Foarte bun.
  • -6 (26 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:50)

   [anonim] i-a raspuns lui an_drei

  • +6 (32 voturi)    
   Cum naiba??? (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:51)

   Encounter [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

   Suedia are 5900 morți la o populație jumătate cât a României, tot bun ți se pare modelul?
   • -4 (22 voturi)    
    Si cu speranta de viata (Vineri, 16 octombrie 2020, 13:34)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

    CU speranta de viata la10 ani peste Romania, considerand ca "victimele" sunt in special persoana de peste 70+ Romania iese necastigatore. Oricum, putina rabdare...Romania pana la sfarsitul anului va intrece in toate modurile Suedia asa ca nu mai dati in Suedia...deocamdata.
    • +6 (10 voturi)    
     Argumentele tale nu mai tin (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:44)

     t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     Cand compari Suedia cu Danemarca Norvegia si Finlanda
     • -6 (6 voturi)    
      Pandemia (Vineri, 16 octombrie 2020, 20:45)

      Capbreaz [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

      Nu s-a terminat in nicio tara, si tu nu te poti hotari ce comparatii sa faci. Suedia- Romania sau Suedia-restul Scandinaviei? Dar alege tu comparatia care iti convine tie mai mult, sa fii impacat
   • +5 (11 voturi)    
    In Suedia probabil sunt mai multi morti (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:49)

    t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

    > Hospitals did not become as overwhelmed as those in northern Italy or New York City, but that was in part because many severely ill patients weren’t hospitalized. A 17 March directive to Stockholm area hospitals stated patients older than 80 or with a body mass index above 40 should not be admitted to intensive care, because they were less likely to recover. Most nursing homes were not equipped to administer oxygen, so many residents instead received morphine to alleviate their suffering. Newspaper reports told stories of people who died after being turned away from emergency rooms because they were deemed too young to suffer serious COVID-19 complications.

    https://www.sciencemag.org/news/2020/10/it-s-been-so-so-surreal-critics-sweden-s-lax-pandemic-policies-face-fierce-backlash
    • -5 (11 voturi)    
     Hmmmm (Vineri, 16 octombrie 2020, 16:10)

     StefanV [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

     de ce la toate celelalte tari acceptam cifrele oficiale, dar la Suedia nu?

     Este cel putin ciudat modul asta de a pune problema cand vine vorba de Suedia. Care nu este, totusi, Bulgaria sau Congo.
   • -5 (5 voturi)    
    Uita-te (Vineri, 16 octombrie 2020, 20:43)

    Capbreaz [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

    la grafice. Cite decese avea Romania acuma 6 luni si cite avea Suedia. Si uita-te acum la aceleasi date, zi-mi ce vezi? E vreo diferenta? Este!
   • -4 (6 voturi)    
    nu pentru morti (Vineri, 16 octombrie 2020, 21:02)

    an_drei [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

    Nu pentru morti am dat-o exemplu ci pentru abordarea in raport cu imnunitatea de turma.
    Jumate din mortii de care vorbesti au fost in caminele de batrani. Au recunoscut si ei public ca au gafat "big time" cu asta. Daca ii scoti din calcul pe cei din caminele de batrani ramai cu o mortalitate similara cu Romania doar ca acolo deja exista suficienta imunitate ca sa ii taie picioarele virusului. La noi numai acum se dezlantuie si mortii continua sa creasca.
    Oricum se va trage linea atunci cand totul va fi gata intr-un fel sau altul. Dar pare logic ca daca izolezi batranii in timp ce tinerii se infecteaza accelerat pe cand scot si batranii nasu' din casa ies intr-o societate relativ imuna ce le ofera protectie. La noi ne infectam progresiv cot la cot cu batranii si cu frica in noi in fiecare zi.
  • +1 (11 voturi)    
   +1 (Vineri, 16 octombrie 2020, 13:55)

   GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

   De acord - cu o singura observatie ( In afara de "ti" care corect se scrie "tii" :) ):

   "E nasol sa ti vulnerabilii izolati, dar alternativa e sa ti toata populatia in lockdown. "

   Mai tineti minte cum a reactionat opinia publica de la noi cand s-a sugerat ca oamenii in varsta sa fie izolati ?

   Depinde foarte mult de nivelul de responsabilitate, precum si de deschiderea tarii respective. Islandezii au scapat de covid pana cand au primit din nou turisti ( cu care ocazie, doi francezi au infectat din nou sute de islandezi ). De asemenea, nu trebuie lockdown daca lumea poarta masca si se fereste de manifestari care pot propaga virusul.

   In Suedia ( poate ) functioneaza. Noi nu am ajuns inca la acel nivel.
  • +4 (8 voturi)    
   Mai terminati cu Suedia (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:46)

   t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

   Sunt alte tari cu rezultate mult mai bune. Danemarca, Finlanda, Norvegia, Coreea de Sud.
   • -4 (6 voturi)    
    Da (Vineri, 16 octombrie 2020, 20:47)

    Capbreaz [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

    sa vedem, sa vedem, care cistiga, care pierde. Ca la competitie, sa dam si premii!
    Daca toate lucrurile ar fi asa simple cum le crezi tu...
 • -6 (22 voturi)    
  Oricine poate semna orice (Vineri, 16 octombrie 2020, 10:17)

  Un cititor [utilizator]

  dac[ are un interes. Ar fi interesant să știm cine n-a semnat.
 • -7 (31 voturi)    
  Consens adevarat (Vineri, 16 octombrie 2020, 10:18)

  traianw [utilizator]

  https://www.collective-evolution.com/2020/10/07/one-of-europes-leading-neurologists-claims-masks-are-dangerous-explains-why/

  Re-inspirarea aerului expirat plin de dioxid de carbon creeaza lipsa de oxigen la un nivel ne-natural, avand consecinte in functionarea creierului, mai ales la copii.

  Neuronii din hipocamp nu pot supravietui mai mult de 3 minute fara oxigen.

  Simptomele acute care anunta lipsa de oxigen in creier sunt:
  - lipsa concentrarii
  - ameteli
  - incapacitatea de a fi atent
  - ingreunarea intelegerii logice

  Important: orice neuron pierdut nu mai este inlocuit. Creierul incepe sa piarda neuroni, iar capacitatea sa de functionare normala va scadea progresiv, in timp, chiar daca intre timp lipsa de oxigen se remediaza. Astfel, creierul nu va mai functiona normal chiar daca respiratia se va face fara masca.

  Interviul celebrului neurolog nu mai poate fi gasit pe Youtube (fiind eliminat pentru ca intra in contradictie cu opinia grupului Alphabet despre COVID-19), dar exista pe Bitchute

  https://www.bitchute.com/video/SzCVLXCDzk87/
  • +7 (17 voturi)    
   Prostii (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:56)

   Encounter [utilizator] i-a raspuns lui traianw

   Lucrez la o companie cu aprox 4000 angajați. Politica firmei obligă la purtarea măștii și facem controale tricte. Nu a pățit nimeni nimic dincauza măștii în toată perioada asta. S-a dovedit și că masca e foarte eficientă la prevenirea răspândirii virusului: avem cazuri de care au lucrat pe aceeași linie de producție și în același birou, unul a luat de pe acasă virusul iar ceilalți nu l-au făcut pentru că au purtat mască și s-au spălat pe mâini.
   ...
   • -5 (15 voturi)    
    O strecuratoare (Vineri, 16 octombrie 2020, 13:32)

    traianw [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

    Masca e o strecuratoare, si nu opreste particulele care transporta virusul. Faptul ca la unii nu sa detectat virusul la un nivel sensibil inseamna doar ca sistemul imunitar a reusit sa contracareze proliferarea virusului. Bravo lor! Au in sistem imunitar bun, fata de ceilalti care au avut teste pozitive.

    Moarte unui neuron nu inseamna mare lucru. Dar moartea unui numar suficient de mare de neuroni, care se petrece IN TIMP, si nu IMEDIAT, inseamna indobitocire: incapacitatea de a fi atent si ingreunarea intelegerii logice. Din aceasta perspectiva, nu ma mire DELOC faptul ca am luat si minusuri la comentariul meu anterior. Din contra, aceste minusuri sunt dovada ca simptomele care anunta lipsa de oxigen adecvat in creier sunt corecte si reale, mai ales la cei care au considerat ca au inteles ceea ce am scris si au apreciat cu minus. QED.
    • +5 (11 voturi)    
     Ca să vezi (Vineri, 16 octombrie 2020, 15:21)

     Encounter [utilizator] i-a raspuns lui traianw

     Ce tare, dintre cei câteva sute care au intrat in contact cu cei 15 contaminați de care ziceam nu s-a gasit niciunul batrân, bolnav sau sensibil... Da, foarte logic.

     Nu-ți mai da cu presupusul aiurea, e penibil. Eu îți relatez fapte la care am fost martor, cazuri repetate, iar tu presupui că știi de ce s-a întâmplat într-un fel sau altul fără să ai idee despre ce e vorba...
     Singurul lucru pe care l-ai demonstrat e că te grabești cu vorbele fără să ai habar de fapte, ca orice conspiraționist, dealtfel...
   • -4 (6 voturi)    
    Sau (Vineri, 16 octombrie 2020, 20:49)

    Capbreaz [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

    poate ca cel infectat a stat acasa? Sau nu a fost contagios atunci cind nu a avut simptome? Sau au pastrat distanta? Sau...?
  • +7 (13 voturi)    
   si marmota se ocupa de impachetari cu namol... (Vineri, 16 octombrie 2020, 13:04)

   luleasca [utilizator] i-a raspuns lui traianw

   stiti care e procentul de oxigen din aerul respirat?si cat oxigen din acel procent intra in organism la o respiratie? rar sunt persoanele care pot respira normal intr-o concentratie scazuta de oxigen fara reactii imediate...incearca la peste 4-5000 m altitudine sa respiri, sa vezi cum reactioneaza corpul...si apoi uita-te in jur pe strada la cei cu masti...ii vezi tinandu-se de garduri? mergand impleticit? doctorii care muncesc ore in sir cu masca pe fatza, ii vezi lesinati pe la ATI dupa turele lor istovitoare? si sunt foarte multe exemple...nu va convine cu masca, foarte bine...padurile sunt nepopulate...
   • -5 (9 voturi)    
    Nu ore, LUNI (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:25)

    traianw [utilizator] i-a raspuns lui luleasca

    E vorba de efecte pe termen lung, vezi raspunsul meu la @encounter
    • +3 (7 voturi)    
     luni, ani, etc... (Vineri, 16 octombrie 2020, 20:50)

     luleasca [utilizator] i-a raspuns lui traianw

     mie mi se pare mai toxic sa respiri aerul provenit dintr-o teava de esapament...pe orice fel de termen...cred ca neuronii de care povestesti, ne parasesc mai repede din acest motiv decat din purtatul unei masti...in fine, fiecare cu neuronii lui...
  • +3 (13 voturi)    
   Inspirație / expiratie (Vineri, 16 octombrie 2020, 13:09)

   tedycv [utilizator] i-a raspuns lui traianw

   Viața asta care a apărut pe Pamant, așa cum a lăsat-o Creatorul sau Demiurgul, avea o regula de baza. Regula era o condiție esențială a echilibrului între regnul vegetal si regnul animal.
   Regnul animal consuma/inspira OXIGEN si elimina/expira BIOXID DE CARBON.
   Regnul vegetal consuma/inspira bioxid de carbon si elimina/expira oxigen.
   Omul, deși nu este fizic cel mai puternic animal de pe Pământ, dar fiind cel mai inteligent, a modificat regulile. A construit peste măsura (pentru ca a inventat banii, care dau poziție in societate!!!) si a înlocuit zonele verzi cu betoane. Adică a modificat echilibrul.
   Mai trebuie sa ne miram de încălzire globală, poluare, etc?
   Sa auzim numai de bine
   • -3 (17 voturi)    
    Pe cuvant (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:14)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

    Pe cuvant de onoare ca n-ai idee despre ce vorbesti, domnule. Chiar n-ai nicio treaba cu subiectul si amesteci banii cu CO2 si cu balarii din care n-ai cum sa iesi cu fata curata.
    Ai idee care era speranta de viata a unui om pe vremea in care (crezi dumneata) ca mai era inca un "echilibru"? Ai idee cati oameni mureau de foame si traiau in saracie?
    Poate ca e suprinzator pentru tine, dar nu exista socialism fara bani asa ca lasa gargarara comunistoida.

    "A construit peste măsura (pentru ca a inventat banii, care dau poziție in societate!!!) si a înlocuit zonele verzi cu betoane. Adică a modificat echilibrul" - e o cugetare pentru care as lasa repetent un elev de clasa a II-a.

    Habar n-ai despre ce vorbesti.
    • +3 (9 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 16 octombrie 2020, 17:17)

     [anonim] i-a raspuns lui Luk

  • +5 (9 voturi)    
   neuronu' stafidit (Vineri, 16 octombrie 2020, 17:16)

   Filbert [utilizator] i-a raspuns lui traianw

   Dupa 'consensul' tau, chirurgii si asistentii care au sute de operatii anual la activ n-ar mai trebui sa aiba nimic prin cutia craniana dupa o saptamina de activitate....
 • -6 (24 voturi)    
  2000 de cercetatori? (Vineri, 16 octombrie 2020, 10:58)

  calatoru [utilizator]

  Serios? 2000 de cercetatori pentru atata lucru? Fie rezumatul HN este mult prea simplist, fie cercetatorii sunt fosti coducatori - actuali puscariasi care aveau nevoie se mai scrie o carte, ceva....
 • -7 (27 voturi)    
  Nu exista “consens” in stiinta! (Vineri, 16 octombrie 2020, 10:59)

  asistat [utilizator]

  Semnatarii sunt TOTI niste fraude!
  • +2 (24 voturi)    
   hehe (Vineri, 16 octombrie 2020, 11:58)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   Minti, postacule analfabe-t.
   Minti ca ori-ce rus.
 • -6 (42 voturi)    
  Conses pentru restrictii (Vineri, 16 octombrie 2020, 11:12)

  Victtor [utilizator]

  2000 de indivizi sunt de acord cu politicienii care le platesc salariile.
  Imunizarea nu functioneaza asa ca recomanda restrangerea libertatilor.
 • -6 (46 voturi)    
  s-a descoperit (Vineri, 16 octombrie 2020, 11:17)

  Mary80 [utilizator]

  ca oamenii de stiinta au in proportie de 97% aceleasi opinii cu cei care-i finanteaza.
 • -6 (26 voturi)    
  Zeci de mii de epidemiologi zic altceva !! (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:28)

  clauv [utilizator]

  https://www.spectator.co.uk/article/why-cant-we-talk-about-the-great-barrington-declaration
 • -6 (20 voturi)    
  abureala fara cifre... (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:34)

  icarag [utilizator]

  opinii subiective. ce probabilitate au adultii sanatosi sa fie puternic afectati de covid ? a se contrabalansa cu efectele negative ale izolarii pe termen lung .
  nimi concret , sa nu uitam ca "oamenii de stiinta" ziceau ca masca nu ajuta ca virusul e prea mic . pandemie globala de doctorate de 2 bani .
 • -6 (16 voturi)    
  Replica propagandistica pentru barrington (Vineri, 16 octombrie 2020, 13:39)

  PrivireCritica [utilizator]

  Nu exista consens sau unanimitate, doar in China sau alte tari comuniste OMS e pro_china si e o greseala fatala pentru restul lumii
  https://gbdeclaration.org/
 • +5 (17 voturi)    
  WAW (Vineri, 16 octombrie 2020, 13:54)

  GNG [utilizator]

  Nu stiam ca Romania este plina de atat de multi specialisti in virusologie si imunologie! Si cand te gandesti ca cica suntem ultimii la testele PISA si primii la numarul analfabetilor functional!! Astia care sunteti specialisti pe aici si contestati ce au spus adevarati specialisti, recunoscuti nu necunoscuti, cu cat terminarati liceul si la ce varsta? Cati aveti o facultate si cati va informati din can-can-uri gen Facebook??? A, am uitat, romanul este atotcunoscator, mai baieti, puneti mana pe...carte, nu pe lopeti. Cine va cerut parerea si de ce credeti ca parerea voastra ar trebui sa conteze? Credeti ca daca aveti o diploma tiparita la o fabrica de diplome sunteti specialisti? Nu sunteti!!!
 • +2 (10 voturi)    
  problema reala (Vineri, 16 octombrie 2020, 15:12)

  sile1 [utilizator]

  Problema e ca unii oameni de stiinta " sustin " niste masuri iar alti oameni de stiinta " nu sustin " aceleasi masuri.
  Astia zic cu totii, ca au studii superioare de specialitate si / sau lucreaza in domeniul medical,angrenati fiind in lupta impotriva COVID-19.

  In aceste conditii vulgul ,adica aia care nu sunt nici medici si nici nu lucreaza in domeniu , ce sa mai inteleaga ?

  Trancanesc si ei pe diverse site-uri ca sa se afle in treaba,pozitionandu-se de o parte sau de alta.

  Traiasca libertatea de exprimare !
 • -6 (16 voturi)    
  Cu parere de rau (Vineri, 16 octombrie 2020, 16:10)

  Observatory [utilizator]

  In general am o parere buna despre HN, singura problema care
  Ma deranjează este : apelează și ne alimentează Numai cu surse provenite din publicațiile de stânga , CNN , NYT . O. Imbibație de știri din
  Mai
  Multe și diferite surse, poate contribui la credibilitate !
  • -10 (14 voturi)    
   Baba care NU vrea sa traverseze (Vineri, 16 octombrie 2020, 16:45)

   traianw [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Te-ai gandit ca e posibil ca sa NU doreasca mai multa credibilitate? E ca bancu' cu baba care nu vrea sa traverseze, dar un om a ajutat-o sa treaca strada :)
  • -9 (19 voturi)    
   Problema e finantarea (Vineri, 16 octombrie 2020, 16:49)

   traianw [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Ma intreb si eu: o fi din cauza finantarii? E posibil sa fi semnat, ca sa primeasca finantare, un acord prin care NU pot sa publice opinii in afara celor agreate de finantator?

   Deci?

   Raspunsul e chiar la @Hotnews: ne poate informa intr-un articol despre sursele de finantare si daca in acordul semnat cu finantatorii exista clauze de interferenta in politica editoriala. Un asemenea articol poate fi publicat in cateva ore.
 • 0 (2 voturi)    
  armata ia banii de COVID (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 18:00)

  vKash [utilizator]

  fara educatie nu poti avea economie...
  fara "7 ani de acasa" nu poti avea acces la educatie...
  fara pantofi nu ai acces in societate...
  fara opinci nu posti sta la sat...
  fara pasaport rosu nu te primesc in UE...
  tara este sovietizata deja... e mai rau ca la 1944!...

  de ce nu se produce nimic si se importa totul...???
  iesiti in strada, schimbati guvernul si desfiintati Cotrocenii...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by