Bilanțul zilnic al deceselor din Europa ar putea ajunge să fie de patru sau de cinci ori mai mare decât în lunile de vârf din primăvară, dacă nu sunt luate măsuri eficiente, a spus Organizația Mondială a Sănătății, în timp ce nouă state au raportat bilanțuri record de noi contagieri, relatează The Guardian.

Hans KlugeFoto: Ida Guldbaek Arentsen / AFP / Profimedia Images

Doctorul Hans Kluge, directorul regional OMS pentru Europa, a spus joi că Europa a înregistrat cel mai mare bilanț săptămânal în ceea ce privește cazurile noi de Covid în timp ce virusul se răspândește rapid pe continent.

”Evoluția epidemiologică din Europa naște îngrijorări: numărul cazurilor zilnice crește, internările cresc, iar Covid este acum a cincea cea mai importantă cauză de deces” în regiune, omorând peste 1.000 de oameni pe zi, a spus el.

Dar Kluge a spus că există și motiv de optimism pentru că situația nu a fost la fel în primul val al pandemiei, iar controalele mai stricte introduse de multe state europene în această săptămână ar putea salva sute de mii de vieți.

”Înregistrăm de două sau de trei ori mai multe cazuri pe zi decât în aprilie, dar de cinci ori mai puține decese, iar internările au nevoie de o perioadă de timp de două sau de trei ori mai mare”, a spus el.

”Pandemia de azi nu este pandemia de ieri - nu numai în termenii dinamicii de transmisie, ci și în modalitatea în care suntem echipați să o confruntăm”.

Dar există un real potențial ca epidemia să se agraveze, dacă boala se răspândește printre persoanele vârstnice și grupurile vulnerabile ca ”rezultate a unui contact social mai intens între generații”.

Modelele sugerează ca dacă guvernele relaxează restricțiile pentru orice perioadă de timp, numărul zilnic de decese ar putea ajunge să fie de cinci ori mai mare până la începutul anului viitor.

Cu toate avestea, subliniază el, măsurile simple pot scădea acest trend.