Rata de infectare în Capitală este de 2,89 la mie, față de 2,82 cu o zi în urmă, a transmis joi seară Grupul de Comunicare Strategică, precizând că informațiile au fost primite de la Direcția de Sănătate Publică București.

Testare coronavirusFoto: Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM / Abaca Press / Profimedia

Conform GCS, incidența cazurilor la 14 zile în Capitală, din informațiile primite de la DSP București, este 2,89.

Datele folosite în stabilirea indicelui sunt următoarele:

  • Număr total de persoane nou pozitivate în ultimele 14 zile - 6.797
  • Număr total de cazuri în focare - 447 (cifră care se scade din cea a nou pozitivaților în ultimele 14 zile)
  • Populația Bucureștiului la care se face raportarea - 2.196.979

Miercuri, rata de infectare în București ajunsese la 2,82 la mie.

"În condiţiile în care scoatem acele focare, cred că rămâne în continuare sub 3 la mia de locuitori, dar oamenii să respecte regulile, să respecte precauţiile, nu trebuie să aştepte. Aşteptând, să ştiţi că transmiterea se face”, a declarat joi ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Capitala a atins joi cel mai mare număr de îmbolnăviri de COVID -19 raportat de la debutul pandemiei - 777.

Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile și noile restricții stabilite de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Noile măsuri prevăd obligativitatea purtării măștii în spații deschise, dacă rata de infectare este mai mare de 3 la mie. Tot la o astfel de incidență, restaurantele și cafenele se închid. În maximum 48 de ore de la atingerea acestei rate de infectare, comitetele judeţene/municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă constată situația, iar măsurile intră în aplicare automat, a spus Raed Arafat. De asemenea, școlile ar urma să intre în scenariul roșu, la o astfel de rată a infectărilor.

Reamintim că Institutul de Sănătate Publică și Grupul de Comunicare Strategică au transmis marți date contradictorii privind rata de infectare în București raportat la mia de cazuri în ultimele 14 zile. INSP a transmis inițial că acest indice este 3,11 la mia de locuitori, în timp ce GCS a transmis că această rată este de 2,69. Ulterior, INSP a rectificat cifra, a modificat propriul raport și a introdus încă o coloană: incidența raportată la populația după domiciliu - 2,65 care se apropia de aceeași rată transmisă de GCS.

Ulterior, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că datele furnizate de Evidenţa Populaţiei, în fiecare localitate, referitoare la domiciliu sunt cele luate în calcul pentru acel indice cumulat al cazurilor noi în ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori.

Tătaru a spus că la stabilirea incidenței la 1000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se iau în considerare focarele din centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele și din spitale. Aceste precizări legate de formula de calcul a ratei de infectare au fost cuprinse și în decizia de miercuri seară a Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind prelungirea stării de alertă în România.