Comunitățile de romi din Bulgaria au fost stropite cu dezinfectant de avioane folosite în agricultură pentru a împrăștia insecticide, în contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus a crescut în această țară. În Slovacia, satele locuite de romi au fost singurele în care testele Covid au fost făcute de armată. Sunt câteva exemple evocate de activiști pentru drepturile omului care mai atrag atenția că în Europa Centrală și de Est poliția a făcut uz de forță împotriva romilor, ofițerii fiind trimiși pentru aplicarea măsurilor de carantină folosite drept pretext pentru abuzuri.

Coronavirus BulgariaFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Activiștii și experții în domeniul drepturilor omului spun, potrivit AP, că în câteva țări unde romii reprezintă o minoritate semnificativă, comunitățile lor au fost supuse unor abuzuri, autoritățile folosind drept pretext măsurile de combatere a pandemiei de coronavirus. Și asta în condițiile în care această minoritate a fost supusă represiunii de-a lungul secolelor.

Pentru a înrăutăți lucrurile, mai spun experții, astfel de cazuri de discriminare rareori atrag proteste ale europenilor, în timp ce membrii minorității sunt extrem de rezervați în a vorbi deschis despre ceea ce li se întâmplă, de teama unor represalii.

De asemenea, AP notează că măsurile stricte folosite împotriva romilor vin în contextul în care nu a fost înregistrat un număr mare de cazuri în rândul comunităților respective.

Multe state europene nu țin evidența cazurilor de coronavirus în rândul romilor, însă oficialii din Slovacia au anunțat la sfârșitul verii că ar fi fost 179 de cazuri în districtele locuite de romi, la o populație de 500.00 de locuitori.

În mai, doi activiști ONU au emis o scrisoare deschisă prin care cereau guvernului de la Sofia să suspende acțiunile poliției în cartierele locuite de romi și să pună capăt discursului de incitare la ură, după ce liderul unui partid naționalist a descris comunitățile de romi ca fiind ”focare de infecție”.

Un primar din nordul Moldovei a luat și el în vizor comunitatea romilor, acuzându-i că răspândesc noul coronavirus, în timp ce un oficial ucrainean din Ivano-Frankivst a dat ordin poliției să evacuzeze din oraș întreaga populație romă.

Astfel de cazuri nu au fost înregistrate doar în Europa Centrală și de Est, ci și în occident. Primarul unui oraș din apropierea Parisului a făcut apel la cetățeni să alerteze autoritățile franceze de îndată ce văd o ”caravană” , făcând aluzie la romi.