Pandemia de Covid-19 amenință să anuleze progresul din ultimii ani în lupta împotriva tuberculozei, până acum principala boală infecțioasă cu urmări fatale, a avertizat OMS miercuri, relatează AFP.

TBCFoto: MorgueFile.com

Angajate în lupta împotriva noului coronavirus, țările cele mai afectate de tuberculoză nu au reușit să o diagnosticheze, dezvăluie raportul anual al Organizației Mondiale a Sănătății, care estimează că boala pulmonară ar putea face în acest an cu peste 200.000 sau 400.000 mai mulți morți decât cei 1,4 milioane din 2019, în ciuda existenței unui remediu.

O creștere de 200.000 de decese ar trimite lumea înapoi în 2015, o creștere de 400.000 până în 2012. Și acest lucru, în timp ce progresele realizate în lupta împotriva tuberculozei erau deja considerate prea lente chiar înainte de pandemia de coronavirus.

"Pandemia Covid-19 amenință să slăbească progresele realizate în ultimii ani. Impactul pandemiei asupra serviciilor de tuberculoză a fost grav", rezumă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în raport.

Datele colectate de OMS în cele mai afectate țări arată „o scădere accentuată a raportării cazurilor de tuberculoză în 2020”, deplânge el.

În India, cea mai afectată țară, raportările săptămânale și lunare au scăzut cu mai mult de 50% de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii aprilie după impunerea izolării, arată raportul. O tendință similară cu cea înregistrată în Africa de Sud între martie și iunie.

"Guvernele trebuie să elaboreze un plan de recuperare. Timpul scuzelor a trecut", a răspuns Sharonann Lynch, de la MSF.

Pe lângă carantină, care complică accesul pacienților la centrele de sănătate, impactul negativ al pandemiei asupra serviciilor esențiale pentru tuberculoză sunt numeroase, Covid-19 absorbind personalul medical și resursele financiare și tehnice.

Deja la începutul lunii mai, departamentul OMS Stop TB a estimat că trei luni de carantină ar putea duce la 6 milioane de noi infecții și 1,4 milioane de decese suplimentare din cauza tuberculozei între 2020 și 2025.

Sfârșitul unui vis?

Tuberculoza este o boală cauzată de bacilul Koch, care afectează cel mai adesea plămânii. Se transmite în timpul expectorării picăturilor de secreții bronșice de către persoanele afectate.

La o persoană sănătoasă, infecția este adesea asimptomatică, deoarece sistemul imunitar „prinde” bacilul, explică OMS. Când începe, tuberculoza pulmonară se manifestă printr-o tuse, uneori cu sânge, dureri în piept, pierderea în greutate și transpirații nocturne.

Tuberculoza poate fi tratată prin administrarea de antibiotice timp de câteva luni, iar OMS estimează că diagnosticul și tratamentul au salvat 58 de milioane de oameni între 2000 și 2018.

Dar boala rămâne una dintre primele 10 cauze de deces la nivel mondial, parțial din cauza faptului că simptomele pot rămâne ușoare timp de mai multe luni.

În timp ce tuberculoza este răspândită în întreaga lume, peste 95% din cazuri și decese apar în țările în curs de dezvoltare.

În 2019, 44% din cazuri au fost raportate în Asia de Sud-Est, 25% în Africa, 18% în Pacificul Occidental și 8,2% în țările din Mediterana de Est. Dar opt țări au totalizat două treimi din noile cazuri: India, Indonezia, China, Filipine, Pakistan, Nigeria, Bangladesh și Africa de Sud.

Doar 78 de țări erau într-o poziție bună - înainte de pandemie - pentru a îndeplini obiectivele stabilite pentru 2020.

Boala, care este la fel de veche ca umanitatea, a fost contractată de încă 10 milioane de oameni în 2019, număr care a scăzut ușor în ultimii ani, notează raportul.

Anul trecut, aproximativ 1,4 milioane au murit din cauza acestuia (inclusiv 208.000 de purtători de HIV), cifre care au scăzut, dar „nu suficient de repede” pentru a atinge țintele stabilite la sfârșitul anului 2020 în strategia de a pune capăt tuberculozei până în 2030, notează OMS.